První hlasatel Radiojournalu pocházel z Postoloprt. Jeho rodný dům najdete na tamním náměstí

22. květen 2023 13:14

Prvním profesionálním rozhlasovým hlasatelem v Československu byl Adolf Dobrovolný. V roce 1923 uváděl první vysílání tehdejšího Radiojournalu ze stanu v pražských Kbelích.

Rodištěm Adolf Dobrovolného ale nebyla Praha. Jeho rodný dům je v Postoloprtech na Lounsku, přímo na náměstí v centru města.

Majitelé domu ještě nedávno netušili, na jak významné adrese žijí. „Bylo to pro nás velmi zajímavé zjištění, které jsem si pak ještě ověřoval,“ ukazuje svůj dům a zároveň rodný dům Adolfa Dobrovolného Karel Folber, místostarosta Postoloprt za hnutí Občané město a venkov – nezávislí.

O tom, kdo se v malém nenápadném domě na rohu náměstí narodil, se dozvěděl v rámci pátrání města po významných rodácích. „Při pročítání té bohaté historie jsme tu a tam narazili na nějakou tu zajímavou osobnost, významné osobnosti mají Postoloprty dvě nebo tři – Adolf Dobrovolný patří mezi ně, společně s autorem papírového modelu Prahy Antonínem Langweilem,“ shrnuje Folber.

Od kočovného divadla k Radiojournalu

Adolf Dobrovolný se hlasatelem Radiojournalu stal až na sklonku svého života. „Tady v Postoloprtech bychom si Adolfa Dobrovolného mohli představit jako 16letého mladíka, který vůbec ještě netuší nic o rozhlase, ani o tom, že bude slavný skrze mikrofon. Potkali bychom ho jako hodinářského učně,“ přibližuje dramaturg a fanoušek historie Českého rozhlasu Tomáš Černý.

V 19 letech ale mladý Adolf odešel ke kočovnému divadlu, kde byl hercem, dramaturgem a později i režisérem. Působil i v divadlech v Lublani a v Záhřebu.

1. profesionální hlasatel Adolf Dobrovolný

„Těsně předtím, než se stal rozhlasovým hlasatelem, tak byl i komikem a moderátorem jednoho pražského kabaretu. Odtud pak už vlastně k tomu mikrofonu nebylo tak daleko, protože když Miloš Čtrnáctý s Eduardem Svobodou a Ladislavem Šourkem hledali někoho, kdo bude ohlašovat jednotlivá čísla programu, bylo celkem logické sáhnout po někom, kdo ví, co znamená ohlásit číslo programu, nebojí se vystupovat a má přitom i takovou dikci, aby to bylo dobře srozumitelné,“ vysvětluje Tomáš Černý.

Postoloprty převzali patronát nad místem posledního odpočinku Adolfa Dobrovolného na pražských Olšanech. Hrob nechají v následujících měsících také opravit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související