Průvodce zaniklými obcemi pod Bukovou horou od ústeckého archiváře byl úspěšný v soutěži Nejkrásnější české knihy

25. květen 2022 09:34

Ředitel archivu města Ústí nad Labem Petr Karlíček uspěl v soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2021. V kategorii odborná literatura získal třetí místo s publikací Průvodce po zaniklých obcích, osadách a samotách pod Bukovou horou. Historii těchto míst přibližuje prostřednictvím černé kroniky, vzpomínek pamětníků i zmínek z dobového tisku.

Zaniklými místy pod Bukovou horou vede naučná stezka, kterou před 15 lety vytvořili studenti jako výsledek své seminární práce. Byl mezi nimi i Petr Karlíček, který si tato místa oblíbil.

„I za těch 15 let, co mi přišlo pod ruku, to jsem si zapsal a odložil stranou – ona ta místa ve své době nebyla vůbec ničím důležitá – nikdo se jim nevěnoval, maximálně tamtudy někdo prošel a byl z toho záznam ve starých novinách. Nacházel jsem to nahodile – a právě ty perličky také tvoří tu knížku – katastrofy, požáry, mordy a tak,“ popisuje Karlíček.

Petr Karlíček s knihou

V průvodci najdou čtenáři i vzpomínky pamětníků.

„Našli jsme i pamětnici, která si pamatovala leccos ze Staré Homole nebo z Velkých Stínek. Pomáhala nám rozklíčovat to, co v těch písemných poválečných pramenech zaznamenáno není. To, co nám prozradila, jsme následně mohli dohledat i v pramenech,“ vzpomíná Petr Karlíček.

Připomněl i Karla Andoka. „Byl posledním obyvatelem Velkých Stínek, a který ještě asi před 10 roky provozoval Děčínskou boudu u Bukové hory. Tak i jeho vyprávění tam je. Vzpomínal například, jak za ním přišli japonští badatelé, kteří šli po stopách arboretisty Hondy, jednoho ze zásadních zakladatelů arboretismu v Japonsku. A oni se dozvěděli, že Honda na konci 19. století navštívil Bukovou horu, kde se také nachází ledová jeskyně, tak že ji různě zkoumal. A ti badatelé šli po jeho stopách,“ přiblížil Petr Karlíček.

Průvodce od ústeckého archiváře obsahuje i další vzpomínky a samozřejmě i mapy nebo fotografie.

Spustit audio

Související