Průvodce po významných archeologických lokalitách v Karlovarském kraji

8. červen 2008

O významných archeologických lokalitách se píše v každém turistickém průvodci. Výhradně archeologických průvodců je ale k dostání žalostně málo. Jeden takový nedávno vyšel péčí Karlovarského kraje.

Je to vskutku kapesní útlá brožurka o sedmdesáti stranách, jejíž název prozrazuje vše. Průvodce po významných archeologických lokalitách v Karlovarském kraji sepsal muž nadmíru povolaný, archeolog Karlovarského muzea Jiří Klsák.
Cílem průvodce není podat vyčerpávající informace, jak píše autor v krátkém úvodu, spíše by měl být pomocníkem a rádcem. Dávné stopy člověka v krajině je totiž někdy dost obtížné najít. A tak jsou texty o jednotlivých lokalitách doplněny přehlednými mapkami, na kterých je zakreslen nejen přístup, ale také archeologické stopy, viditelné v terénu - především zbytky valů a příkopy. Podrobný popis pak najdete v textu, spolu s informacemi o historii místa, o tamních archeologických výzkumech a také o nálezech, které tyto výzkumy přinesly. Povídání o lokalitách je doplněno fotografiemi a také kresbami nejvýznamnějších nálezů.
V Průvodci je tímto způsobem představeno celkem 16 významných lokalit Karlovarského kraje. Převažují mezi nimi hrady, hradiště a tvrziště, které se na Karlovarsku soustřeďují především v oblasti Poohří, oblíbené a obývané lidmi už od pravěku. Vedle lokalit, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli, popisuje Jiří Klsák i výzkumy a nálezy na hradech a hradištích v Chebu, Kynšperku nad Ohří, Lokti nebo v Tašovicích u Karlových Varů, kde se nachází jediná archeologická rezervace v Karlovarském kraji, vyhlášená právě před padesáti lety. Pochopitelně tu nechybí ani kapitolka o mohutném hradišti na vrchu Vladař nedaleko Žlutic, nad údolím řeky Střely, kde žili i Keltové a které dodnes nevydalo všechna svá tajemství. Milovníky záhad jistě potěší i historie objevování a zkoumání dvou zaniklých kostelů, ze kterých zbyly jen tajemné ruiny uprostřed lesů - kostela sv. Linharta v karlovarských lesích a kostela sv. Mikuláše pod vrchem Krudum poblíž Hruškové na Sokolovsku.
Doplňkem útlého průvodce je (možná až příliš) jednoduchá mapa Karlovarského kraje se zakreslenými lokalitami, chronologická tabulka pravěku, stručný slovníček pojmů z archeologie, architektury a historie a také seznam doporučené literatury k jednotlivým lokalitám - pro ty, kteří by se chtěli přece jen dozvědět víc. Co ještě si může turista se zájmem o historii přát? Snad jen hezké počasí...

Jiří Klsák: Průvodce po významných archeologických lokalitách v Karlovarském kraji. Karlovy Vary: Karlovarský kraj, 2007. ISBN 978-80-254-1103-2

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.