Provozovatelé penzionů v Krušných horách čekají na první hosty pro mnoha měsících

21. květen 2021 08:42

Majitelé hotelů a penzionů v Krušných horách mají vše připravené k zahájení provozu. Podle vládního rozhodnutí o rozvolnění protiepidemických opatření se mohou ubytovací služby otevřít od pondělí 24. května. Hosté si musí připravit platný negativní antigenní test, potvrzení o prodělaném onemocnění covid–19, nebo doklad o ukončeném očkování.

„Bylo to velmi těžké období – stát mi uzavřel živnost. Co se týče pomoci a kompenzací, tak ta pomoc byla minimální. Nakonec to ale dobře dopadlo, přežili jsme,“ konstatuje Václav Lidický z penzionu v Klínech v Krušných horách na Mostecku.

Loni na podzim to přitom vypadalo, že penzion nepřežije do nové sezóny. Přežil, a to navzdory tomu, že se do něj vloupali zloději a ukradli výpočetní techniku.

Teď se Václav Lidický dívá s nadějí vstříc létu: „Máme všechno připravené a už jen čekáme. Teď už snad všechno bude v pořádku.“

Lidé ale zatím moc dovolené plánovat nechtějí, vyplývá to z počtu rezervací. V minulých letech jich touto dobou bylo na prázdniny podstatně více.

„Lidé si bohužel nechtějí moc dovolené rezervovat dopředu, platit nějaké zálohy, a tak dále, protože se jim to nevyplácelo. Takže jsem zálohy zrušil, nevybírám je. Posledních 14 dnů lidé začínají psát e-maily, telefonovat a dělat si pomalu rezervace,“ shrnuje Lidický.

Nemci si zatím dovolenou v Krušných horách nerezervují

Na hranicích s Německem leží v Krušných horách Český Jiřetín. Penzion tam má Iva Čerňanská. Na datum, od kdy bude moci zahájit provoz, čeká už několik měsíců. „V podstatě od loňského března, s výjimkou loňských prázdnin, jsme pořád zavření,“ konstatuje.

I tady už mají vše téměř připravené k uvítání prvních hostů.

„U nás je to trošku jednodušší, protože jsme penzion, který má studia. Nemáme kuchyň, nemáme místa pro setkávání, takže to pro nás znamená úklid, desinfekce a příprava jednotlivých studií,“ shrnuje Čerňanská.

V Krušných horách činí zhruba polovinu klientů restaurací, hotelů a penzionů Němci. Ti se zatím k pobytu nehlásí.

„Myslím si, že pořád ještě čekají. Podle mě se to spíš rozjede až zase v zimě, kdy bude lyžování,“ myslí si Iva Čerňanská.

Českým rozhlasem oslovení provozovatelé krušnohorských penzionů jsou přesvědčení o tom, že kvůli pandemii lidé ve větší míře plánují dovolenou v Česku, tedy i v Krušných horách.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související