Protichemická jednotka z Liberce pomáhá zaplaveným obcím na Litoměřicku

10. červen 2013

Dvě desítky vojáků z liberecké protichemické jednotky pomáhají v Počeplicích na Litoměřicku. Malou obec nedaleko Štětí zaplavila voda z Labe do výšky téměř dvou metrů. Vojáci přivezli speciální čerpadla a dezinfekci, pomáhají také s vystěhováním zničeného nábytku. Místní lidé si jejich rychlé pomoci velmi cení.

„Celý spodek je v háji, všechno. Skříně, nábytek, lednička, mrazáky, myčka, všechno je v čudu. Kluci vojenští nám to tady vystříkali. Ale stejně ještě bude potřeba mýt všechno nádobí, co se ještě nevyhodilo, věci z garáží,“ popisuje Stanislav Stejskal.

Jeho dům, ve kterém žije dohromady devět lidí, zasáhla voda do výšky téměř dvou metrů. Bahno je všude. V domě, garáži i na zahradě. Právě tady liberečtí vojáci zapínají čerpadla a odstraňují nánosy bahna.

„Využíváme vozidlo ACHR-90. Jedná se o speciál na dekontaminaci osob, techniky, terénu. Používáme to na dekontaminaci vnitřních prostor,“ vysvětluje velitel jednotky David Hyzek a pokračuje:

„To znamená, pokud je tam naplavené bahno, pomocí vysokotlaké proudnice vyženeme bahno ven, odsajeme ho kalovým, popřípadě plovoucím čerpadlem. Následně nastupuje další voják, který má na zádech postřikovač s roztokem sava a vody a postříká kompletně tu zasaženou plochu.“

Vojáci ale v Počeplicích jen nezbavují domy bláta. Zdejším, většinou starším lidem pomáhají i vyklízet nábytek, který zaplavila až dvoumetrová voda. Vynášejí z domů matrace, skříně i lednice a plní kontejnery.

Obyvatelé pomoc vítají

„Naplnění jednoho kontejneru nám trvá 15 až 20 minut. Nejvíc nás brzdí to, že je tady kontejnerů málo a nebo je nestíhají vyvážet, takže jsou pořád plné a my jen čekáme na další a další,“ konstatuje jeden z vojáků.

Místní obyvatelé pomoc armády vítají. Říkají, že nebýt vojáků, obec by se z povodní vzpamatovávala ještě hodně dlouho.

„To je fantastické, protože bez těch vojáků by se místní lidé jednak strhali, jednak bychom to dělali týden. A vezměte si, kolik je tady důchodců, kolik lidí s operacemi srdce a podobně. Jsme za ně vděční,“ říká třeba Lenka Špeciánová.

V Počeplicích budou liberečtí vojáci do konce týdne. Pokud ale budou třeba, mohou na Litoměřicku zůstat i tři týdny.

autoři: kko , jbe
Spustit audio