Proti stěhování městské knihovny do jiné budovy protestovala v Mostě necelá stovka lidí

20. listopad 2019 11:43

Před městskou knihovnou v Mostě se 19. listopadu v podvečer sešla necelá stovka lidí. Protestovali proti záměru města přesunout knihovnu do nově opraveného kulturního domu Repre.

Město začne kulturní dům opravovat v příštím roce, knihovna by se měla stěhovat v roce 2023. Podle vedení Mostu už rozhodnutí není možné změnit.

„Z mojí strany to souvisí nejen se stěhováním knihovny, ale i s budovou, do které se má přestěhovat, to znamená do Repre. Dlouhodobě vidím problém v tom, jakým způsobem byla zadaná zakázka,“ shrnul Vít Holý, kterému kromě stěhování knihovny vadí i způsob, jakým chce město budovu Repre, tedy budoucí sídlo městské knihovny, rekonstruovat.

Podle primátora Mostu Jana Papregy z hnutí ProMost měl protest přijít před několika lety: „Tahle debata a aktivita měla nastat zhruba tak před 2 až 3 lety, protože už tehdy jsme veřejnosti náš záměr prezentovali. V současnosti je z 95 % dokončená projektová dokumentace a rekonstrukce této budovy, která samozřejmě počítá i s přestěhováním knihovny.“

Petici proti stěhování knihovny podepsalo podle organizátorů petice zhruba 1 000 lidí, na magistrát ještě nedoputovala. „Jakmile ji obdržíme, tak samozřejmě budeme postupovat podle zákona,“ dodává Paparega.

Knihovna by se měla stěhovat v roce 2023.

autor: Jan Beneš
Spustit audio