Proti covidu se můžou očkovat i lidé s chronickými nemocemi – například s roztroušenou sklerózou

19. duben 2021 09:28

Roztroušená skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění, u kterých odborníci mají řadu doporučení ohledně očkování proti covidu. Zatím totiž není dost informací o reakcích na různé druhy vakcín, které můžou být u těchto lidí jiné než u zdravého člověka.

O očkování stojí i Vladimír Frühauf z Teplic, který má roztroušenou sklerózu. „Stojím o to. Naočkovaný jsem nebyl. Covid jsem prodělal, takže jsem o očkování ještě do toho registru nežádal – pro mě by to bylo asi až v květnu,“ shrnuje.

„My máme rizikovou skupinu pacientů, u kterých se obáváme, že by mohli mít horší průběh onemocnění covid-19, což jsou pacienti, kteří stůňou déle v progresivních fázích choroby, kteří nemají biologickou léčbu,“ shrnula primářka MS Centra v Teplicích Marta Vachková.

Takových rizikových pacientů s roztroušenou sklerózou je podle ní zhruba pět procent.

„V tuto chvíli nemusejí mít pacienti obavy z ničeho – v lednu byly myšlenky, že by třeba ty mRNA vakcíny mohly být šetrnější. Jak se ale sbírají obecně data, tak se i u těchto vakcín objevují povakcinační reakce. To samozřejmě k tomu očkování patří, nicméně je fakt, že těm našim nemocným to nemusí dělat úplně dobře,“ vysvětluje Vachková.

I typ léčby roztroušené sklerózy ovlivňuje očkování – primářka Vachková popsala postup u těch, kteří dostávají monoklonální protilátky.

„Když nasazujeme pacienta na tento druh léčby, tak dokonce zvažujeme, že ho budeme očkovat před spuštěním tohoto typu léčby. U těch, kteří na této léčbě jsou, se uvažuje o možném očkování nejdříve pět měsíců po podání toho léku. Na druhou stranu pro tyto nemocné máme v tuto chvíli možnost aplikovat takzvané monoklonální protilátky proti covidu, které toho pacienta chrání před vážným průběhem nemoci. První tento lék jsme podávali minulý týden ve čtvrtek,“ vysvětlila možnosti ochrany proti covid-19 u lidí s roztroušenou sklerózou primářka teplického MS Centra.

Spustit audio

Související