Protektorátní ministr Hrubý získal vzdělání vlastní pílí. Koketoval i s bolševismem

V lednu 1942 v rámci rekonstrukce protektorátní vlády stanul v čele resortu zemědělství a lesnictví Adolf Hrubý. 

Někdejší člen agrární strany pocházel z vesnice Mláka u Třeboně. Jeho otec byl nepříliš majetný rolník, to ale pilnému a bystrému Adolfovi nebránilo získat středoškolské vzdělání a nastoupit na dobré místo v továrně na zemědělské stroje.

Čtěte také

Po vypuknutí 1. světové války se musel vrátit do rodných Mlák, aby se staral o hospodářství. Zanedlouho byl ovšem povolán na frontu. Jako většina českých vojáků byl na ruské frontě, a podobně jako mnozí jiní odešel do zajetí. V Kyjevě se přihlásil k pobočce České národní rady.

V roce 1917 propadl myšlenkám bolševické revoluce, vstoupil do jakéhosi partyzánského oddílu a dokonce absolvoval komunistické školení. Po skončení války a návratu do rodné země na marxistickou ideologii rychle zapomněl. Vrátil se opět na rodinný statek, který byl po válce notně zpustošený.

V roce 1921 vstoupil Adolf Hrubý do agrární strany, kde se časem přidal k pravému křídlu. Za agrárníky byl zvolen starostou rodné obce, v roce 1935 poslancem. Jeho další osudy připomíná 64. příběh z protektorátu.

Spustit audio

Související