Prosinec 1989: Změny v armádě. Jak se měnila základní vojenská služba

18. prosinec 2019

Ministr národní obrany Miroslav Vacek hlásí změny v armádě. V polovině prosince 1989 už bylo jasné, že změnám se nevyhne ani vojenská služba v Československu. 

V polovině prosince 1989 ohlásil ministr národní obrany Vacek změny v Československé armádě, například rozhodnutí snížit počet povolaných záložníků na vojenská cvičení a zkrátit základní vojenskou službu z 24 na 18 měsíců, u absolventů vojenských kateder vysokých škol pak z jednoho roku na devět měsíců.

Dokudrama napsal Lukáš Csicsely. Účinkovali Miroslav Zavičár a Josef Čepelka, v režii Jana Sklenáře natočil Český rozhlas Hradec Králové. Dramaturgie Jan Sedmidubský.

Kdo nezažil, neuvěří. I tak by se dalo nazvat povídání o základní vojenské službě, která byla do roku 2004 povinná pro všechny mladé muže. Důležitá změna ale přišla už těsně po sametové revoluci.

O základní vojenské službě v době komunismu mluvila s historikem z Liborem Svobodou z Ústavu pro studium totalitních režimů Eva Kézrová.

autoři: Jan Sedmidubský , Eva Kézrová , Lukáš Csicsely , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.