Proměny kraje pod Bezdězem ukáže nově vydaná Matouschkova mapa z roku 1929

25. listopad 2018

Smrčiny, bukové háje, vřesoviště, pískovcové skály i vesnice, které už dávno nestojí. Taková je oblast v okolí Máchova jezera zachycená na mapě Josefa Matouschka z roku 1929. Pod názvem Matouschkova speciální mapa Hradčanských stěn ji nově vydal Jizersko-ještědský horský spolek.

Mapa z období první republiky ukazuje Českolipsko takové, jaké bylo téměř před sto lety. Tedy ve zkratce - jiné než to dnešní.

Matouschkova mapa Hradčanských stěn zobrazuje Máchův kraj téměř před 100 lety

„Určitě se změnilo, zejména z hlediska osídlení, protože řada obcí, které jsou na té mapě vyznačeny, zanikla. Hlavně z důvodu zřízení vojenského prostoru Ralsko, kdy ty obce byly zlikvidovány a vyrostly tam zařízení armády,“ řekl autor nového vydání mapy Pavel Vonička ze Severočeského muzea v Liberci.

Oblast Máchova kraje patřila kdysi do Dubského Švýcarska. To už je dnes skoro zapomenutý pojem, vysvětlil spoluautor nového vydání mapy, spisovatel Marek Řeháček.

Josef Matouschek (1867, Svárov - 1945, Liberec)

Člen Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory (Deutscher Gebirgsverein für Jeschken- und Isergebirge), od roku 1890 působil v jeho vedení. Přispíval přispíval do ročenek spolku i do dalších časopisů s horskou tematikou. Aktivně propagoval krásu Jizerských a Lužických hor, Dubska i okolí Jablonce nad Nisou, Liberce. Prosadil také zavedení systematického značení turistických cest v Jizerských horách. Pracoval v přípravném výboru pro stavbu horského hotelu na vrcholu Ještědu, dokončeného roku 1907. Nejvíce ho proslavily mapy, které nyní vydává Jizersko-ještědský horský spolek. Ten se hlásí k odkazu někdejšího Německého horského spolku:

Turistická mapa pro Ještědské a Jizerské hory z roku 1900 (mapu vydal spolek, Matouschek na její tvorbě spolupracoval)
Speciální mapa Ještědských a Jizerských hor z roku 1927
Speciální mapa Kummerského pohoří z roku 1929
Speciální mapa Dubské pahorkatiny z roku 1932
Mapa značených cest Ještědských a Jizerských hor z roku 1935

„Je to jakýsi výřez z té původní mapy z té původní mapy toho Dubského Švýcarska a speciálně zaměřuje tu oblast okolo Máchova jezera, které bylo velice důležité. Ta oblast mezi Mácháčem a Hamerským rybníkem byla právě takovou rekreační zónou pro Liberec a Jablonec. Dokonce obě města tam měla koupeny nemovitosti pro svoje chudší spoluobčany, kteří tam trávili svůj volný čas, relaxovali a uzdravovali se tam,“ přiblížil rekreační historii Máchova jezera Marek Řeháček, který je autorem mnoha vlastivědných průvodců ze severu Čech.

Křest nového vydání mapy Matouschkovy Hradčanských stěn

 A v čem je podle něj hlavní hodnota Matouschkovy mapy?

„Cennost té mapy je v tom, že zachycuje celou řadu věcí, které už dnes neexistují, anebo existují v nějakých torzech, která se v té krajině ještě dají objevit. Celá tato oblast doznala po druhé světové válce velkých změn. Sovětská armáda, naše armáda, celá řada vesnic tam byla zničená,“ uvedl Marek Řeháček.

Matouschkova speciální mapa Hradčanských stěn je v měřítku 1:33 300. Text o mapě a jejím tvůrci napsal Miloslav Nevrlý, německo-český slovníček názvů nejvýznamnějších sídel, vrchů, rybníků a vodních toků vytvořil Marek Řeháček. Text je doplněn reprodukcemi dobových pohlednic ze sbírky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Mapu v listopadu vydal Jizersko-ještědský horský spolek, křest se konal v sobotu. 

Jizersko-ještědský horský spolek by rád vydal ještě jeden reprint prvorepublikové mapy, tentokrát plán turistických tras v Jizerských horách ve 20. letech 20. století.

Spustit audio