Proměnlivé léto jako anomálie? Chyba lávky, tvrdí meteorolog

Deště i horka – to je klasické proměnlivé letní počasí v našich končinách, které jsme ale začali brát jako anomálii, jelikož jsme si zvykli na tropická horka a neúprosné sucho. Meteorolog Martin Novák vysvětluje anomálie v naší oblasti.

Letošní proměnlivé počasí není anomálie, ale léto, které k naší poloze středoevropské země skutečně patří. Podle meteorologa Martina Nováka si jen totiž lidé zvykli na anomálie posledních let – tedy na suché a horké letní počasí.

„Ten letošek je spíše návrat k tomu, co je typické pro středoevropské země. To znamená proměnlivé počasí s častými změnami,“ vysvětluje Novák. Dodává ale, že návrat k normálnímu létu nemusí být trvalý.

Co je podle něj velká anomálie letošního roku? Rozhodně tornádo na jižní Moravě, které je zaznamenáno jako největší v dějinách v naší oblasti. „Tyto hodnoty, které mělo tornádo u nás, se považují za vysoké třeba i v USA, takže bylo opravdu silné,“ dodává meteorolog.

Bohužel ani dnešní vymoženosti nedokáží předpovědět něco takového, jako je možnost výskytu tornáda, co ale dovedou hydrometeorologové předpovědět docela jistě je předpověď na daný den, dokonce i pár dní dopředu, je to ale velmi složitá věda. Celý rozhovor o počasí a jeho anomáliích si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Renáta Filipi , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.