Prolomení limitů těžby hnědého uhlí opět rozděluje obyvatele Mostecka i Ústeckého kraje

5. únor 2015

Ústeckým krajem zní opět velmi hlasitě otázka případného prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Za bezproblémové se označuje prolomení limitů na dole Bílina, které neohrozí žádná obydlí. Naopak rozšíření dolu ČSA na Mostecku by v krajním případě znamenalo zbourat obce Horní Jiřetín a Černice. Lidé se tak rozdělili na dva tábory.

Už v minulém týdnu demonstrovali lidé v Horním Jiřetíně za neprolomení limitů těžby. „Ve 45 se odsud stěhovali Němci a po 70 letech nás budou odsud vyvádět, to je hanba celé vlády, to vám povím,“ komentovala debaty o prolomení limitů těžby hnědého uhlí Věra Urbánková, která v Horním Jiřetíně žije třicet let. Podle ostravského odboráře Petra z dolu Paskov, který přijel o den později do Prahy na demonstraci za prolomení limitů, by se mohl sever Čech potýkat se stejnými problémy jako Moravskoslezský kraj.

Těžaři a horníci argumentují hlavně zachováním pracovních míst. Zastánci limitů to odmítají - horníci podle nich můžou dotěžit svahy velkolomu ČSA takzvaným chodbicováním.

Chodbicování je metoda, kdy těžíte v povrchovém lomu v bočních svazích, ale nedá se těžit pod obydlenými oblastmi, a to je důvod, proč chceme obec přestěhovat,“ nesouhlasí s názorem zastánců zachování limitů Gabriela Sáričková Benešová ze společnosti Severní energetická, který důl ČSA provozuje.

Podle ní by zastavení těžby znamenalo zdražení tepla pro některé obyvatele republiky. S tím ovšem nesouhlasí Jan Rovenský z hnutí Greenpeace a sdružení Kořeny.

„Česko uhlí z ČSA nepotřebuje a v rámci limitů těžby bude dost uhlí pro teplárny do roku 2035.“

Jediné společné je u obou táborů čekaní na verdikt jestli limity padnou či nikoliv. Měl být jasný během března. Po schůzce tripartity se ovšem termín opět odkládá a vláda rozhodne nejdřív o prázdninách.

autor: bach
Spustit audio