Procházku ulicemi starého Mostu ve virtuální realitě nabídne zájemcům tamní knihovna

15. listopad 2022

Na procházku po starém Mostě bude od prosince zvát mostecká Městská knihovna. Zájemci se budou moci projít po Druhém náměstí a prohlédnout si centrum města, které v minulosti zmizelo kvůli těžbě uhlí. Díky virtuální realitě po cestě potkají například dobové obchody, které byly ve starém Mostě v 60. letech 20. století.

„Druhé náměstí, ta první etapa nám zabrala zhruba šest měsíců. Předcházela jí ale samozřejmě i příprava – zajištění těch materiálů, jejich digitalizace, třídění a tak dále. Není to tedy čistě jen o tom modelování,“ říká vývojář Martin Špoula.

3D designer Daniel Hanzlík vytváří modely budov ze starého Mostu pro virtuální realitu na základě desítek fotografií. Čím zdobnější je fasáda domu, tím déle trvá jeho zpracování. „U těch jednodušších domů se to pohybuje kolem týdne práce, v případě těch náročnějších jsou to klidně tři týdny. Teď jsme tu například měli okresní soud – to byla prakticky nejzdobnější budova v tom starém Mostě, ta travala dlouho na to vytvoření,“ vysvětluje.

Na monitoru jednoho z počítačů je podrobná mapa starého Mostu, na ní jsou barevně rozlišené ulice a domy podle toho, co už je ve 3D modelu města dokončené. Centrum města je z většiny zelené. „Máme zobrazený aktuální stav hotových objektů. Hned v první etapě bylo dokončené Kostelní a Druhé náměstí. Žlutě označené domy už jsou taky hotové, červené jsou ty propojující a boční uličky,“ vysvětluje Špoula.

I když je k dispozici řada fotografií z několika období 20. století, Martin Špoula se se svým týmem studentů a 3D designerů zaměřil jen na 60. léta 20. století. „Zaměřujeme se na ta poslední léta těsně před zbořením, kdy ten Most ještě fungoval, tedy v letech 1960 až 1970,“ doplňuje.

Od prosince bude možné se na virtuální prohlídku starého Mostu objednávat na webu MiniMost.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související