Procházka zářijovou oblohou: Návrat Marsu a Merkuru

31. srpen 2017

Nastupující podzim vrátí na oblohu dvě planety, které pro nás byly delší dobu skryté. Postupně z ní však zmizí obr Jupiter.

Stejně jako loni začne letošní astronomický podzim 22. září, tentokrát ve 22 hodin a 1 minutu SELČ. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Její datum, jak jste si asi mnozí všimli, nebývá každý rok stejné. Např. předloni to bylo 23. září. Je to tím, že obraz Slunce na nebeské sféře prochází tzv. podzimním bodem, který nemá vzhledem ke kývavému pohybu zemské osy pevně dané místo. Za ono kývání, čili precesi, mohou gravitační síly Slunce a Měsíce. Podobné je to s jarním bodem a tedy i jarní rovnodenností.

Souhvězdí léta ovšem večerní obloze stále ještě vládnou. Vysoko na západní polovině oblohy jsou to hvězdy tzv. letního trojúhelníku – Deneb v Labuti, Vega v Lyře a Altair v Orlu. Pegasa a Andromedu nalezneme večer nad východem až jihovýchodem. Cassiopeu – souhvězdí, které připomíná dvojité W, najdeme mezi Polárkou a Andromedou. Nízko nad jihem jasně svítí Fomalhaut v Jižní rybě, napravo najdeme Kozoroha.

Velká spirální galaxie M31 v Andromedě je nám nejbližším galaktickým hvězdným ostrovem. V jejím centru se ukrývá obrovská černá díra, téměř desetkrát hmotnější než černá díra uprostřed naší Mléčné dráhy. Podle astrofyziků však není aktivní. Zajímavostí je, že se M31 a naše Galaxie k sobě přibližují. Srazit – no, spíše než srážka to bude jakési prolnutí – by se oba kosmičtí sousedé měli přibližně za pět miliard let.

00654827.jpeg

Vydejme se teď raději k planetám. V září, v druhé polovině měsíce ráno, se nám konečně ukáže Merkur, a to nad východním obzorem. Tamtéž zrána najdeme i rudou planetu Mars, která nebyla vidět už od června. Ráno nad východem jako Jitřenka zazáří také Venuše. Naopak až do listopadu se nám skryje Jupiter, který se blíží k říjnové konjunkci se Sluncem. Těsně před ní bude nejdál od Země. Postupně se zhoršuje viditelnost Saturnu. Planetu s krásnými prstenci, které jsou teď plně otevřené, najdeme večer nad jihozápadním obzorem, na hranici Hadonoše a Střelce. Uran a Neptun svítí po celou noc. Na Saturnovy prstence i na obě posledně zmíněné planety musíme použít astronomický dalekohled.

V září nebudou z četných úkazů, především konjunkcí, z našeho území pozorovatelné žádné; uvidíme však po nich alespoň přiblížení některých těles. Samozřejmě přiblížení zdánlivá, nikoli skutečná. Tak např. 17. září kolem půl šesté ráno Merkur s Marsem, které budou od sebe dělit jen 0,3 úhlového stupně. Nebo 18. září pěkné seskupení Měsíce, Venuše, Marsu a Merkuru ráno nad východním obzorem v blízkosti hvězdy Regulus.

A ještě měsíční fáze. 6. září bude Měsíc v úplňku, 13. září v poslední čtvrti, 20. září v novu a 28. září v první čtvrti. Přejeme pěknou podívanou, hezké babí léto i pěkné dny podzimu!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio