Procházka prosincovou oblohou: Kometa přijde až po svátcích

1. prosinec 2017

Měsíc vzdálený i blízký, ukryté planety a nová vlasatice v čase zimního slunovratu.

Hvězdná obloha se pomalu natáčí do své zimní podoby, která začne 21. prosince v 17:27 zimním slunovratem. Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a nastane astronomická zima. Pohled na oblohu bývá v tento čas nejhezčí, i když zdaleka ne tak komfortní jako v době, kdy jsou noci teplé.

Bezpečně rozpoznáme souhvězdí Orion s jeho pásem tří modrých hvězd, vlevo nahoře s hvězdou Betelgeuze a vpravo dole s hvězdou Rigel. Nalevo od Orionu září ve Velkém psu lampička zvaná Sírius, vpravo nahoře pak Aldebaran v souhvězdí Býka a nalevo v jeho úrovni jsou Blíženci s Castorem a Polluxem. Zhruba uprostřed nade všemi je Vozka s jasnou Capellou. Oktet jasných hvězd uzavírá Prokyon v Malém psu. Mléčná dráha se táhne od dvojitého „W“ Cassiopei přes Persea, Vozku a Blížence až k Jednorožci. Pohled na ni si vychutnáme především v místech s nepřesvětlenou oblohou.

Ani v prosinci neuvidíme kompletní sestavu planet. Nepozorovatelné budou Venuše a Saturn, který bude právě 21. prosince, v den zimního slunovratu, v konjunkci se Sluncem – zaniká tudíž v jeho záři. Merkur uvidíme až koncem prosince ráno nízko nad jihovýchodem. Tamtéž, také ráno, ale vysoko nad obzorem bude Mars a o trochu níže než Jupiter. Uran je vidět v dalekohledech v první polovině noci a Neptun na večerní obloze.

Kometa C/2014 Q2 (Lovejoy)

Na úkazy viditelné u nás je prosinec mimořádně chudý, např. maximum meteorického roje Geminid nastává 14. prosince až v sedm ráno. Mimo naše podmínky je i řada konjunkcí. Můžeme však porovnat velikost Měsíce, když bude nejblíže a naopak nejdále. Rozdíl obou vzdáleností mezi 4. a 19. prosincem činí více než 49 000 km. Srovnání bude nejlépe vidět na fotografiích Měsíce silným teleobjektivem o stejné ohniskové vzdálenosti.

Dalekohledy však rozhodně chystejte hned na samotný úvod nového roku, kdy by o sobě měla dát vědět kometa C/2017 T1 (Heinze). Letos v říjnu ji objevil astronom Aren Heinze. 4. ledna bude kometa v přízemí – pouhých 32 milionů kilometrů od naší planety. Do prosince bude sice jen nízko nad obzorem, pak se však situace zlepší a v lednu prakticky nezmizí z oblohy. Více se o ní dozvíte na webu České astronomické společnosti.

A na závěr jako vždy měsíční fáze. 3. prosince bude úplněk, 10. prosince poslední čtvrť, 18. prosince nov a 26. prosince, na Štěpána, první čtvrť. Přejeme vám ničím nerušenou podívanou a hezké sváteční dny!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio