Procházka oblohou (srpen)

2. srpen 2009

Na srpnové obloze svítí letní trojúhelník s Vegou v Lyře, Denebem v Labuti a Altairem v Orlu. Máme ho blízko zenitu nad jihem. Souhvězdí Labutě, které se promítá na pozadí Mléčné dráhy, připomíná také kříž; někdy mu proto říkáme Severní kříž.

Hlavu Labutě tvoří hvězda Albireo - jde o pěkně zbarvený objekt, pravděpodobně trojhvězdu. Už malým dalekohledem uvidíte dvě její složky. Jedna svítí zlatavě, druhá je jasně modrý trpaslík. Obě jsou od sebe poměrně daleko, oběžná doba je asi 7300 let. Jižně od Labutě najdeme souhvězdí Orla. Pás Mléčné dráhy nás tady dovede až ke Střelci a Štíru na jihozápadě. Níž na západě svítí Arktur v Pastýři. Na východě už o sobě poprvé dává vědět podzimní souhvězdí Pegasa s typickým čtvercem.
Z objektů vzdáleného vesmíru si tentokrát povšimněme triedrem nejsnáze pozorovatelné planetární mlhoviny M27, které se také říká Činka. Najdeme ji jižně od Labutě v nenápadném souhvězdí Lištičky. Je od nás vzdálená asi 1000 světelných let a v okuláru triedru se jeví jako šedozelená skvrna velikosti asi třetiny měsíčního disku.
Pojďme k planetám. Merkur je v srpnu jedinou, kterou neuvidíme. Venuše bude vysoko na ranní obloze, Mars uvidíme v druhé polovině noci a Jupiter celou noc. Saturn, jehož prstence se zavírají a jsou stále méně vidět, bude nízko na večerní obloze, zatímco velmi vzdálené planety Uran a Neptun jsou viditelné v silnějších dalekohledech po celou noc.
6. srpna ve tři hodiny ráno SELČ, kdy bude Měsíc v úplňku, nastane polostínové zatmění Měsíce. Na rozdíl od částečného zatmění však jde o úkaz pouhým okem téměř neviditelný. Tentýž den ve 23 hodin se můžeme těšit na konjunkci Jupitera s Měsícem - planeta bude asi 2,5 stupně jižně od měsíčního disku. 12. srpna kolem půlnoci lze očekávat maximum proslulého meteorického roje Perseid - pozůstatku komety Swift-Tuttle. Frekvenci meteorů odhadují astronomové kolem stovky za hodinu. Za připomínku stojí také jediná v této době poměrně dobře viditelná kometa C/2006 W3 Christensen. Počátkem srpna bude v souhvězdí Lištičky a mezi 17. až 27.srpnem ji nalezneme v Šípu. S příchodem září kometa vstoupí do Orla. Nejjasnější by měla být v srpnu, třináctého bude nejblíže Zemi. Jasnost by se měla pohybovat někde kolem 8. magnitudy. 16. srpna ve čtyři ráno nastane další z konjunkcí, tentokrát Marsu s Měsícem, rudá planeta bude asi 2,5 stupně jižně od našeho souputníka, u kterého si na závěr připomeneme jeho fáze.
6. srpna bude úplněk, třináctého poslední čtvrť a dvacátého nov. Do první čtvrti pak Měsíc doroste sedmadvacátého. Přejeme hezké léto a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio