Procházka oblohou (prosinec)

29. listopad 2009

Astronomickou zimu letos vymezuje datum 21. prosince a čas 18.46 SEČ. Zimní slunovrat je prapočátek všech legend i nadcházejících svátků. Noci na severní polokouli jsou, na rozdíl od té jižní, nejdelší a nejtmavší. Na hvězdnou scénu se nám vrací i typický zimní obrazec souhvězdí Orión.

Lidé v kolébce civilizace, Mezopotámii, mu říkali důvěrně "Uru-anna" - Světlo oblohy. Z toho pak později vzniklo jméno Orión. V Oriónově obrazci zaujme nahoře červená hvězda Betelgeuze, dole modrý obr Rigel, uprostřed známý pás a kousek pod ním nádherná mlhovina M 43. Prodloužením pásu na obě strany najdeme vpravo hvězdu Aldebaran v souhvězdí Býka a v opačném směru, tedy vlevo, nejjasnější hvězdu na naší obloze vůbec -Sírius. Orientaci na zimní obloze usnadňuje šestiúhelník, v jehož středu je Betelgeuze a na vrcholech pak Rigel, Aldebaran, Capella ve Vozkovi, Castor s Polluxem v Blížencích a Prokyon a Sírius ve Velkém a Malém psu.
Z planet bude nepozorovatelná pouze Venuše, zapadá už za denního světla. Merkur je večer nízko nad jihozápadním obzorem. Načervenalý Mars lze vidět většinu noci kromě večera. Největší planeta naší soustavy Jupiter je na večerní obloze, zatímco druhý obr Saturn bude viditelný v druhé polovině noci. Naopak v její první polovině uvidíme planetu Uran a na večerní obloze i Neptun - obě ovšem jen v dalekohledu.
Z úkazů nás čekají tři konjunkce a na samý závěr roku částečné zatmění Měsíce. 7. prosince v tři hodiny nového dne nastane konjunkce Marsu s Měsícem, planeta bude 6 stupňů severně; 21. prosince bude v konjunkci s Měsícem Jupiter, a to asi 3,5 stupně jižně. 29. prosince nastane konjunkce Měsíce s hvězdou Aldebaran, tam bude úhlová vzdálenost větší - asi 8,5 stupně jižně.
Částečné zatmění Měsíce 31. prosince bude u nás vidět v celém průběhu. Začne v 19.52, jeho střed bude ve 20.22 a konec ve 20.52 hodin. Bližší parametry zatmění najdete na webových stránkách astro.cz.
Příjemnou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio