Procházka oblohou (leden)

3. leden 2010

Než se vydáme na první letošní procházku oblohou, připomeňme si něco ze zajímavostí nového roku. Za zmínku určitě stojí například mimořádně příznivý návrat periodické komety 103/Hartley.

Těleso objevené v roce 1983 astronomem toho jména je dosud jedinou známou kometou, která by v tomto roce mohla být vidět pouhým okem. V říjnu bude Zemi nejblíže, asi 18 miliónů km. Vše si samozřejmě včas a s předstihem připomeneme. Bohužel, mimořádné je i to, že v roce 2010 neuvidíme z našeho území prakticky žádné zatmění Slunce ani Měsíce.
Pojďme ale k prohlídce lednové oblohy, které vládne především bojovník Orion. V jeho centrální částí blízko tří modravých hvězd uvidíme i bez dalekohledu rozsáhlou plynnou mlhovinu M 42. Vpravo nad Orionem je souhvězdí Býka s nejjasnější hvězdou Aldebaranem a nedaleko pěkná otevřená hvězdokupa Plejády. Jde o otevřenou hvězdokupu. Prodloužením Orionova pásu směrem k obzoru se dostaneme až k nejjasnější hvězdě oblohy vůbec. Sírius se třpytí ve Velkém psu. Téměř nad hlavou máme Vozku s jasnou hvězdou Capellou, kousek níž Blížence a pod nimi Prokyon, nejjasnější hvězdu souhvězdí Malého psa. Přidáme -li k ní Betelgeuze v Orionu a již zmíněný Sírius, máme dobře známý zimní trojúhelník.
Z planet uvidíme Merkur na jihovýchodní ranní obloze, načervenalý Mars kromě večera celou noc, obr Jupiter na večerní obloze, zatímco jeho menší bratr Saturn je vidět většinu noci kromě večera. Nejvzdálenější dvojice Uran a Neptun jsou na večerní obloze. Možná jste si všimli, že jsem vynechal Venuši. To proto, že v lednu je nepozorovatelná. Na obloze se nám objeví až večer počátkem března.
Pokud jde o úkazy, tím letos úplně prvním hned na Nový rok byla konjunkce Měsíce s hvězdou Pollux. Na třetího večer připadá maximum meteorického roje Kvadrantid a na 4.ledna v sedm ráno konjunkce Měsíce s Regulem, kdy hvězda bude asi 5 úhlových stupňů od měsíčního disku. A to je, bohužel, z lednových úkazů téměř vše, tedy nepočítám-li mezi ně prstencové zatmění Slunce 15.ledna v osm ráno. Z něj ale uvidí pozorovatelé na Moravě a Slezsku kousek z končící poslední fáze těsně u horizontu.
A ještě měsíční fáze: Poslední čtvrť připadá na 7. ledna, patnáctého je nov, třiadvacátého první čtvrť a 30. ledna úplněk. Přejeme co nejvíce jasných dní i nocí!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio