Procházka oblohou (červenec)

4. červenec 2010

21. června nastal letní slunovrat a noci se už pozvolna začínají prodlužovat. Přesto si tmy v noci ještě moc neužijeme, tzv. astronomický soumrak, kdy Slunce neklesne níže než 18 stupňů pod obzor, potrvá v naší oblasti do 11. července. Orientaci na obloze nám usnadňuje dobře známý letní trojúhelník - hvězdy Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu.

Pro připomenutí - Vegu máme téměř nad hlavou. Labuť s Denebem je východně, v místech, kde se rozděluje na dvě části pás Mléčné dráhy. Ve východní části je také Orel s Altairem. Spojnice Deneb – Vega směřuje k typickému čtyřúhelníku souhvězdí Herkula, které je podobné obrácenému písmenu K. Na jihu Mléčné dráhy najdeme dvě zvířetníková souhvězdí – západněji je to Štír s červeným veleobrem Antarem, opačným směrem souhvězdí Střelce. Tam někde je střed naší Galaxie. Triedrem v něm můžeme vidět řadu otevřených hvězdokup.
Z planet uvidíme všechny, i když Merkur bude viditelný až koncem měsíce na ranní obloze. Venuše s Marsem jsou na večerní obloze, Jupiter svítí většinu noci kromě večera, stejně jako Uran a Neptun, na které si ovšem musíme vzít silnější dalekohled. Saturn se nachází na večerní obloze a s Marsem utvoří až v posledních dvou červencových dnech zajímavou dvojici vzdálenou od sebe necelé dva úhlové stupně.
Pojďme k úkazům. Červenec jich nabízí několik. Po konjunkci Jupiteru s Měsícem v neděli čtvrtého to bude 9. července ve čtyři hodiny ráno konjunkce Měsíce s Aldebaranem a šestnáctého ve 22 hodin Saturnu s Měsícem.
A na závěr už tradičně měsíční fáze. Čtvrtého července je poslední čtvrť, jedenáctého nastane nov a osmnáctého první čtvrť. Do úplňku doroste Měsíc 26. července. Ať už budete v létě kdekoliv, přejeme hezkou podívanou!

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2010, 3. - 9. července.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio