Procházka oblohou (červen)

31. květen 2009

Astronomické léto začne podle výpočtu astronomů 21.června v 7 hodin 45 minut SELČ. Slunce vstoupí do znamení Raka a nastane letní slunovrat, který potrvá až do podzimní rovnodennosti 22. září. Začátek astronomického léta rovněž znamená, že obloze začínají dominovat letní hvězdy.

Obloha sice není bohatá na jasné hvězdy, zato v ní vynikají souhvězdí. V plné kráse už září stříbřitý pás Mléčné dráhy, ve kterém se nad jihovýchodem nachází tradiční orientační bod - tzv. "letní trojúhelník". Vytyčují ho hvězdy Deneb v Labuti, Altair v Orlu a Vega v Lyře. Souhvězdí Labutě má tvar kříže, říká se mu také Severní kříž. Prodloužená spojnice Vega - Deneb nás dovede k prvnímu letnímu souhvězdí Herkula, které připomíná obrácené písmeno K. Jižně pod ním se táhne souhvězdí Hada. Vysoko na západní polovině oblohy stojí Arktur a další hvězdy Pastýře. Na jihu Mléčné dráhy nás zaujmou souhvězdí Štíra s červeným veleobrem Antarem a souhvězdí Střelce s množstvím krásných difúzních mlhovin. Z objektů hlubokého vesmíru jsem minule upozorňoval na nejkrásnější kulovou hvězdokupu severní oblohy - M13, kterou najdeme na západní straně souhvězdí Herkula. Za pozornost stojí i její konkurentka M5, kterou najdeme v Hadu. Je vzdálená necelých 22 tisíc světelných let a tvoří ji asi 60 tisíc hvězd. V triedru ji spatříme jako mlhavou hvězdičku 6. magnitudy a pokud jsou příznivé pozorovací podmínky, je vidět i pouhým okem.
Z planet v červnu neuvidíme Merkur, i když bude v největší východní elongaci. Venuše bude na ranní obloze, stejně jako Mars. 21. a 22.června vytvoří nad východním obzorem hezkou dvojici, přiblíží se až na 2 úhlové stupně. Saturn uvidíme v první polovině noci, na druhou polovinu ho vystřídá Jupiter. Uran a Neptun jsou viditelné v druhé polovině noci, ovšem jen ve výkonnějších dalekohledech.
Na úkazy je červen chudý, ačkoli se v něm odehraje 14 konjunkcí Měsíce s planetami a hvězdami. Jen dvě jsou ovšem viditelné v noci. 26. června ve 23 hodin bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Regulus a 30.června ve 22 hodin s hvězdou Spica. O hezkém seskupení Marsu a Venuše už jsem se zmiňoval. A tak na závěr ještě měsíční fáze. 7. června je Měsíc v úplňku, patnáctého v poslední čtvrti, dvaadvacátého v novu. 29. června doroste do první čtvrti. Hezkou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio