Procházka Kyjovskou skalní stezkou v Českém Švýcarsku je dobrodružná a plná překvapení

24. únor 2022

Procházka Kyjovskou skalní stezkou v Národním parku České Švýcarsko není pro každého. Čekají na vás žebříky, skalní schodiště, tunely, jeskyně i náhorní vyhlídkové plošiny. Važte proto každý krok a kde můžete, tam se přidržujte.b

Atraktivní Kyjovskou skalní stezku vymysleli a vybudovali už na samém začátku 20. století členové Horského spolku pro nejsevernější Čechy. Dvoukilometrovou stezku vedli Kyjovským údolím. Její část patří do Köglerovy naučné stezky.

Na stezku se vydáme od hospody Na fakultě v Kyjově. Jinak okraje stezky tvoří rozcestník Pod praporkem a Kinského vyhlídka. Od Kinského vyhlídky klesneme k Nebeské bráně a ke skalám Kočka a Pes.

Klenotnice v Kyjovském údolí

Přes Pekelnou bránu pak vystoupáme ke Skalním bratřím a k převisu s názvem Medvědí doupě. Kolem Obří hlavy pro změnu sestoupíme k Sýrovému potoku.

Poté vyšplháme po kamenných schodech na Kyjovský hrádek a po odpočinku sejdeme kolem skalních jehel a věží dolů k Bystrému potoku a k říčce Křinici.

Za krásné zážitky díky i Klubu českých trustů Krásná Lípa, který Kyjovskou skalní stezku v Národním parku České Švýcarsko v letech 1991 až 1998 zrekonstruoval.

Okruhem vás povedou žlutá a červená turistická značka a značení naučné stezky. Ještě tip na závěr – udělejte si odbočku ke skalní bráně Klenotnice a k Jeskyni víl, stojí to za to.

Spustit audio

Související