Procházka červencovou oblohou: Nejdále od Slunce i od Měsíce

29. červen 2013

5. července bude naše planeta nejdále od Slunce, o dva dny později bude od nás nejdále Měsíc. Na vzhledu noční oblohy se to však nijak neprojeví.

Kdo čas od času nahlíží do hvězdné mapy, ví, že oblohu máme rozdělenou na 88 ohraničených částí. Každá nese jméno souhvězdí, které se v ní nachází. Platí to od roku 1925, kdy astronomové sjednotili mapy, ve kterých do té doby panoval dost velký zmatek. Dnešní uspořádání souhvězdí poskytuje jednoznačnou orientaci.
Pro letní část oblohy platí, že od 21. června, tedy po letním slunovratu, se délka nocí začíná prodlužovat. Tmy si ale ještě moc neužijeme, protože tzv. astronomický soumrak potrvá do 11. července. Slunce až do té doby neklesne níže než 18 stupňů pod obzor.
Na večerní obloze kralují tři jasné hvězdy, které nám rýsují dobře známý letní trojúhelník – Vega v Lyře téměř nad hlavou, Deneb v Labuti a Orel s Altairem, obojí východně. Přímka Vega – Deneb nás dovede k nenápadnému, ale typickému čtyřúhelníku souhvězdí Herkula. Spíš než mytologického siláka připomíná písmeno K, nebo obrácený květináč. Z nezapadajících souhvězdí máme Velký vůz na severozápadě a Cefeus s Kasiopeou na severovýchodě. Nízko na východě se nachází Pegasův čtverec. Na jihu Mléčné dráhy najdeme dvě zvířetníková souhvězdí – západněji je to Štír s červeným veleobrem Antarem, opačným směrem souhvězdí Střelce.

Z planet už konečně uvidíme všechny, i když s různou mírou viditelnosti. Merkur bude koncem července jen ráno nízko nad východním obzorem, Venuše pro změnu večer nízko nad severozápadem. Mars svítí v druhé polovině měsíce ráno nízko nad východním obzorem, stejně jako Jupiter – ten tedy až koncem měsíce. Saturn vidíme v první polovině noci, zatímco Uran ve druhé polovině. Neptun pak kromě večera většinu noci; obě posledně jmenované planety ale jen v dalekohledu.
5. července bude naše planeta nejdále od Slunce, tedy přes 152 milióny kilometrů, naopak o dva dny později bude od nás nejdále Měsíc – 402 480 kilometrů. Konjunkci Měsíce se Saturnem 17. července sice neuvidíme, ale den předtím večer spatříme obě tělesa blízko sebe. Vidět nebude ani konjunkce Marsu s Jupiterem 22. července, protože k ní dojde za bílého dne, v následujících dnech ale po ní zůstane ráno nad východem pěkné seskupení, ke kterému se přidá i Merkur. 28. července by měly padat jižní delta-Akvaridy, meteorický roj však v noci bude už po svém maximu, ve kterém bychom během hodiny mohli napočítat až 25 meteorů.
Závěrem jako vždy měsíční fáze: 8. července je měsíc v novu, tudíž neviditelný. 16. července v první čtvrti, 22.7. v úplňku a 29. července v poslední čtvrti. Ať už severní oblohu uvidíte odkudkoli, přejeme hezkou podívanou!

Hvězda Altair v souhvězdí Orla

Vysíláno v Planetáriu č. 27/2013, 29. června.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio