Proč nemáme horkou planetu Neptun

30. květen 2011
Monitor

Nový model možná odhalil, kde vznikají exoplanety ze skupiny horkých Neptunů.

Za „horké Neptuny” se označují extrasolární planety, které se svou velikostí a stavbou podobají našemu Neptunu. Na rozdíl od něj však krouží velmi blízko své mateřské hvězdy (obvykle ve vzdálenosti menší než je vzdálenost mezi Sluncem a Zemí) a teplota na jich povrchu je proto mnohem vyšší. Předpokládá se, že horcí Neptunové vznikají daleko od svých hvězd a pak migrují směrem k nim. Dvojice vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles a Kanadského institutu pro teoretickou astrofyziku však tvrdí, že tyto planety mohly vzniknout právě tam, kde se nacházejí.

K tomuto závěru vědce dovedlo modelování plynových disků kolem mladých hvězd. Pokud bude disk mimořádně masivní, mohou na jeho vnitřních okrajích vznikat velká jádra s gravitací dostatečnou k tomu, aby k sobě přitahovala plyny a vytvářela horké Neptuny. Tento scénář může vysvětlit, proč ve vesmíru zřejmě existuje velké množství horkých Neptunů. Ve sluneční soustavě však nebyl disk prachu a plynu dostatečně hmotný a náš Neptun tedy vznikl daleko od Slunce.

Zdroj: Astrophysical Journal, New Scientist

<P><iframe width="610" height="487" src="https://www.youtube.com/embed/b6jD1t_cRJM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.