Proč jsou Rakušané naštvaní? Mnoho z nich ztratilo víru v liberální demokracii, píše novinář Paul Lendvai v knize Rakousko za maskou

5. březen 2024

O Rakousku se u nás moc nemluví, a přitom je to země, kde se toho v posledních letech děje opravdu hodně. Přestože Vídeň pravidelně vyhrává ankety o město, v němž se žije vůbec nejlépe na světě – a taky zbytku země se rozhodně nevede zle –, panuje v Rakousku stále větší naštvání. A podle všeho se hodně odrazí i v parlamentních volbách, které budou už letos.

Proč tomu tak je a jak vlastně vypadala cesta, po které Rakušané do dnešního stavu kráčeli? O tom je kniha Paula Lendvaie, která zatím vyšla jen anglicky a v českém překladu se jmenuje Rakousko za maskou – je o rakouské politice od roku 1945.

Ztráta víry v liberální demokracii

„Poslední průzkumy veřejného mínění ukazují, že mnoho občanů ztratilo víru, že je koaliční vláda lidovců a zelených schopna čelit důsledkům inflace, klimatické krize, energetické krize a sociálnímu napětí. Více zlověstné je ale to, že mnoho občanů ztratilo víru v liberální demokracii,“ konstatuje Lendvai.

Především pomocí portrétů jednotlivých klíčových politiků a hlavních politických stran přibližuje autor rakouský politický vývoj po druhé světové válce. Ten nakonec vyústil v kancléřství Sebastiana Kurze, který se stal mladičkou hvězdou nejen rakouské, ale evropské, ba světové politiky.

Čtěte také

Ale Kurzův nedávný politický pád vyvolaný podezřením z korupce, výrazně prohloubil zmíněnou nespokojenost Rakušanů s politikou a s liberální demokracií vůbec. Dramaticky se to může projevit už letos v parlamentních volbách, jejichž favoritem je krajně pravicová Svobodná strana Rakouska.

Lendvai ale upozorňuje, že musíme vidět to podstatné, tedy fenomenální úspěchy tak zvané druhé rakouské republiky od konce druhé světové války.

„Přes všechny odpudivé skutečnosti, které vyplynuly na povrch, nevidím důvod zpochybňovat to, čeho druhá republika dosáhla. Když ji srovnáme s neúspěšnou první republikou a s tím, jak se po druhé světové válce vyvíjela střední a východní Evropa, tak ji jak díky ekonomickému úspěchu, tak sociálnímu smíru můžeme považovat za šťastnou epochu.“

Nad politickým vývojem i vyhlídkami našich rakouských sousedů se můžete zamyslet společně s Ondřejem Houskou, autorem dalšího dílu pořadu Ex libris o knize Paula Lendvaie Rakousko za maskou.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související