Probošt František Lukeš proměňoval smutek na radost a to je umění, které je snad i kouzelné

11. červenec 2018

Probošt František  Lukeš, rodák z Hořic v Podkrkonoší, byl výjimečný člověk. Rád jezdil do královéhradeckého rozhlasu. Dovedl proměnit smutek na radost a to je umění, které je snad i kouzelné. 

Jinak by nemohly najít cestu do malé obce Činěvsi, kde měl také svoji farnost, osobnosti zvučných jmen - Karel Svolinský, Eduard Haken, Jaroslav Seifert, Ludvík Kuba, Vladimír Komárek, Josef Vlach, Vilém Přibyl a další a další.

Ctitel opravdového života, probošt František Lukeš, by dnes slavil 95. narozeniny...

František Lukeš

„Přibude-li naším úsilím alespoň trochu lásky, nebudeme žít marně“, míval na svých novoročenkách probošt poděbradský - František Lukeš - rodák z Hořic, katolický kněz, milovník umění a ctitel opravdového života.

František Lukeš byl přesvědčen, že láska a slušnost přemůžou svět.

Připomeňme si jeho slova dnes, kdy je tomu 20 let, co ctitel opravdového života zemřel.

Probošt František Lukeš zemřel před 20 lety 11.července 1998. Jeho úvahou „O slušnosti“ jsme si připomněli jeho dlouholetou spolupráci s Českým rozhlasem Hradec Králové.

Poděbradský probošt František Lukeš v mládí
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.