Problémy v MHD trápí cestující v Děčíně. Kvůli nedostatku řidičů nevyjely některé spoje

5. leden 2022 09:35

Kvůli nedostatku řidičů v městské hromadné dopravě v Děčíně nevyjelo v posledních dnech několik autobusů, včetně těch školních. Stávající zaměstnanci už nechtějí sloužit přesčasy ve svém osobním volnu.

Sedm řidičů je navíc nemocných a tak není, kdo za by volanty autobusů usedl. Na to doplácí hlavně cestující, kteří někdy marně čekají v okrajových částech města na autobus.

„Dlouhodobě se nedaří získávat nové řidiče. Plánovaný počet řidičů je kolem 90, ale jejich skutečný počet je 83. Řeší se to zpravidla přesčasy,“ přiznává předseda představenstva společnosti Zdeněk Machala.

Řidiči teď v rámci svého turnusu přesčasové hodiny bez problémů jezdí. Odmítají ale jezdit hodiny navíc ve svém volném čase.

„Měl jsem za minulý rok 32 dnů navíc,“ říká předseda odborové organizace řidičů Jiří Vašák a pokračuje: „Teď zase odešlo několik řidičů a žádní nepřišli, takže se to zase bude řešit jen tak, že se ta jejich práce dá nám.“

V budoucnu čeká děčínský dopravní podnik snížení počtu spojů

Odborová organizace teď jedná s vedením podniku o navýšení mezd o 15 procent.

„Jsme za začátku kolektivního vyjednávání. Na začátku listopadu nabízeli čtyři procenta – to odpovídalo v té době tehdy známé inflaci,“ vysvětluje předseda představenstva Machala.

Odboráři ale ze svého požadavku ustoupit nechtějí. Dopravní podnik vlastní město Děčín. „Tato situace nás netěší – podle mého názoru jde i o selhání vedení dopravního podniku. Budeme to s nimi řešit na radě 11. ledna,“ říká primátor Jiří Anděl z hnutí ANO.

Děčínskému dopravnímu podniku klesl kvůli covidu zisk nejméně o 20 procent, náklady ale stále rostou, i kvůli prudkému zdražování energií.

V jednání jsou stále ještě kompenzace od Ústeckého kraje za loňský rok, už teď je ale jasné, že bude nutné v Děčíně mírně zredukovat počet autobusových spojů.

Spustit audio

Související