Problémy s centrálním registrem vozidel pokračují

24. červenec 2012

Než půjdete na registr vozidel, raději si tam zavolejte, jestli to má cenu. Registr totiž nefungoval, oproti slibům Ministerstva dopravy, ani dnes (24.7.) ráno. Už v pondělí nebylo možné vůz přihlásit nebo nahlásit dovoz auta - nefungovalo spojení s evidencí identifikačních čísel.

V Ústí nad Labem většina čekajících odešla krátce poté co se ráno úřednicím nepodařilo úspěšně vyřídit ani první tři klienty. Situace je čím dál tím horší pro úředníky i klienty - je už neudržitelná. Tak okomentovala ranní situaci mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová.

Systém dopoledne dovolil jen drobnější operace - např. změnu barvy auta, přihlášení vozíku nebo někdy i odhlášení auta. Po desáté hodině začal program postupně fungovat, ještě kolem poledne nebylo ale možné, třeba v Lounech nebo v Ústí nad Labem, přihlásit nové auto.

Situace je v severních Čechách všude stejná. Lidé úředníkům nenadávají, situaci chápou, i když pro ně rozhodně není příjemná a komplikuje jim život. Fronty se, kromě rána, nikde nedělaly. Lidé v médiích sledují aktuální vývoj a často na úřad nejdřív zavolají, jestli se vůbec vyplatí tam jít.

I přesto, že registr během dne začal zase fungovat, nedá se říct, že je bez problémů. V první řadě je velmi pomalý a není spolehlivý - například v Ústí nad Labem se během dne podařilo vyhovět zhruba třiceti lidem ze šedesáti. Stává se, že úřednice provede stejnou operaci desetkrát úspěšně a po jedenácté se to nepovede. V takových případech si pracovnice registru berou na dotyčného telefon a hned, jak jim to program dovolí, klienta informují. Ústecký magistrát také rozšířil úřední hodiny na registru vozidel o čtvrteční odpoledne, kdy je možné tam přijít do patnácti hodin.

O problémech s novým systémem se už mluví i ve vládě - místopředsedkyně Karolina Peake z hnutí "LIDEM" vyzvala svého spolustraníka, ministra dopravy Pavla Dobeše, aby určil, kdo je za to zodpovědný. Ministerstvo zatím ohledně případných personálních změn mlčí - podle ministrova náměstka Miroslava Drobného, který má systém na starosti, je na sankce pro firmu ATS Telcom času dost. Za problémy prý může přetížený server Policie ČR, kde je databáze Schengenského informačního systému. Technici během dne jeho kapacitu navýšili, a tak by už nemuselo k výpadkům docházet.

autor: hau
Spustit audio