Pro nevidomé jsou jejich asistenční psi náhradníma očima

13. listopad 2015

Pes je nejlepší přítel člověka, toto rčení platí dvojnásob pro nevidomé lidi, pro které jsou speciálně vycvičení psi jejich očima. Jsou to velmi užiteční pomocníci, lidem se zrakovým postižením pomáhají orientovat se ve známém i cizím prostředí.

Nebylo tomu tak vždy. Ještě na začátku minulého století byli nevidomí lidé zcela odkázáni na péči a pomoc okolí. Jejich možnosti prožít si svůj život naplno byly značně omezeny. V současné době se speciálnímu výcviku asistenčních psů pro nevidomé věnuje i Andrea Tvrdá z o.s. Elva Help v Liberci.

Co všechno musí vodící pes umět? „Musí se umět orientovat v prostoru, umět se koncentrovat, musí nést velký díl samostatnosti, protože nedostává povely," odpovídá na tuto otázku Andrea Tvrdá, zkušená cvičitelka. „Musí si uvědomit, že pro jeho pána je město plné nástrah v podobě popelnic, zábradlí nebo schodů."

Náročnou asistenční službu nemůže vykonávat každý pes, jak dodává Andrea Tvrdá: „Pro tyto psy máme jakési proporční nároky, měl by to být pes, který má v kohoutku alespoň padesát centimetrů, a je to z toho důvodu, že ti pejsci, kteří vodí nevidomé, mají takový speciální postroj - kšandy a na nich mají pevný vodič, který drží tvar, nebo volný vodič. Ten pevný vodič je lepší, zejména pro začátečníky, pro které je patrný každý pohyb psa, proto je potřeba mít většího psa, aby v tom pohybu byla razance.“

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Iveta Kalátová a Český rozhlas Sever!

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio