Přívoz přes Labe z Velkého Března do Povrlů vozí lidi, kola, auta, koně i velbloudy

13. červen 2018
Česko – země neznámá

Pokud hledáte přívoz na Labi, který převeze kohokoliv a cokoliv, pak vám můžeme doporučit přívoz Velké Březno-Povrly na Ústecku na severu Čech. Tam totiž převážejí lidi, kola, auta, náklaďáky, traktory, ale třeba i velbloudy a koně. Přívoz Velké Březno-Povrly je významnou spojnicí mezi oběma břehy řeky Labe v polovině cesty mezi Ústím nad Labem a Děčínem.

Přívoz Velké Březno-Povrly převáží turisty, ale i lidi, co jedou do práce nebo za nákupy. Nedávno na dva měsíce z Labe zmizel, protože musel absolvovat povinnou údržbu. Opravili na něm všechno, co je pod čárou ponoru. A trup pak natřeli několika vrstvami barev.

Přívozní prám má označení PP20, to znamená nosnost 20 tun. Jde o tak zvaný upoutaný kyvadlový přívoz, který nemá motor a využívá proudu řeky. Je zavěšený na dolním vodiči, který je ukotvený v jednom bodě. A tím, jak převozník natáčí kormidlem lodní těleso, se prám pohybuje od jednoho břehu k druhému. Hlavní lano je dlouhé 240 metrů a jeho tloušťka je silně předimenzovaná, což znamená, že má lano velký koeficient bezpečnosti. Přívoz je zavěšen na sedmi bójkách.

Prámový přívoz z Velkého Března do Povrlů

„Všechna plavidla na řece jsou vybavena vysílačkou, takže pokud se blíží loď, kapitán se převozníkovi ohlásí a ten zůstane stát na domovském, tedy velkobřezenském břehu Labe,“ vysvětluje převozník Tomáš Zedníček, který na přívozu převáží už 28 let. „Převážíme osobní auta, traktory, lidi na koních, ale i velbloudy. Někteří se bojí, jedna řidička si vždycky na začátku plavby položí hlavu na volant, zavře oči a na druhém břehu hlavu zvedne, otevře oči a odjede.“

Přívoz mezi Velkým Březnem a Povrly jezdí za každého počasí a po celý rok. V letní sezoně od pěti ráno do devíti do večera. Pokud tedy odpovídá vodní stav, to znamená, když v Labi nevystoupá hladina nad tři metry anebo naopak neklesne pod 130 centimetrů.

Spustit audio