Přívoz mezi Povrly a Velkým Březnem opět funguje!

19. březen 2014

Přívoz mezi Velkým Březnem a Povrly na Ústecku opět jezdí. Lidem chyběl, řada řidičů si totiž přes přívoz krátí cestu mezi oběma břehy řeky Labe.

Po dlouhé přestávce, kterou mají na svědomí povodně a vandalové, si tak opět můžete díky přívozu zkrátit cestu z Povrlů do Velkého Března přes Labe.

„Přívoz funguje na principu kyvadla, to znamená, že je zavěšen na nějakém bodě, my jsme na něm zavěšeni a pohybujeme se od břehu ke břehu. Když jsme na druhém břehu, tak uzavíráme plavební dráhu a nemohou proplouvat lodě – proto si to musíme hlídat a vracet se ke svému břehu,“ vysvětluje princip fungování přívozu převozník Jiří Zedníček.

Po velké vodě v červnu roku 2013 přívoz nefungoval. Nemohla za to ale jen příroda. „Měli jsme hodně starostí… Po velké vodě, těsně před znovuobnovením provozu se nám z břehového navijáku ztratilo celé, 120 metrů dlouhé, ocelové lano, kterým byl zajištěn přívoz. Byly to další tři týdny naprosto zbytečné odstávky,“ popisuje smutně převozník.

Na to, že přívoz opět funguje, si lidé opět rychle zvykají, takže rozhodně nezahálí. Využít ho můžete i vy – třeba pokud se rozhodnete vypravit na výlet „za vodu“ – ať už z levého nebo pravého břehu Labe.

autor: bach
Spustit audio