Příští týden začne v Česku sklizeň chmele. Podle odhadů chmelařů bude úroda nízká

9. srpen 2018

Letošní úroda chmele bude nižší než ta loňská. Cenu piva by to ale nemělo ovlivnit. Shodli se na tom pěstitelé chmele, kteří se každý rok touto dobou schází ve Stekníku u Žatce, aby zhodnotili celý průběh roku.

Přestože v Česku vzrostla plocha chmelnic a chmel roste na víc než 5 000 hektarech, letošní úroda bude určitě nižší než ta loňská.

Podle ředitele chmelařského institutu v Žatci Josefa Patzaka se na růstu chmele podepsalo sucho a teplo. Pokud se totiž podíváme na mapu srážek v Česku, tak právě Žatecko je zabarvené červeně, a patří tedy k těm nejsušším lokalitám.

Chmelaři proto očekávají, že sklidí zhruba o tisíc tun méně než v loňském roce. To znamená asi 5700 tun. Je ale třeba říct, že loni byla úroda mírně nadprůměrná a předloni se zhruba 7 700 tunami rekordní.

Cena piva by měla zůstat stejná

Vzhledem k tomu, že kontrakty s pivovary se uzavírají na 5 až 7 let dopředu, tak se to prý na trhu neprojeví. Zajištěné jsou tuzemské i zahraniční kontrakty. Měnit by se podle Josefa Patzaka neměla ani cena piva.

Dopad to ale má na zemědělce. Může to omezit jejich investice do chmelnic – například do závlahy, která pomáhá situaci se suchem řešit, ale je velmi nákladná, takže ne všichni do ni můžou, nebo budou moci investovat.

Kvalita chmele letos vypadá podle pěstitelů dobře, ohrožením může být v těchto dnech ještě množící se škůdce – sviluška chmelová. Proto potřebují chmel rychle sklidit, aby se nerozšířila. Někteří pěstitelé na Žatecku začali sklízet už včera, plošně začne sklizeň příští týden.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související