Přišla o peníze kvůli svým partnerům. Poprvé o dluzích nevěděla, podruhé se snažila pomoct

9. listopad 2015

Dvakrát musela během života řešit finanční nesnáze svého partnera. Poprvé se dozvěděla o společných dluzích s manželem u bankovní přepážky krátce před rozvodem, podruhé se snažila pomoci svému příteli. 37letá žena, jejíž jméno známe, ale uchováme v tajnosti, tak o peníze dvakrát přišla a dnes to bere jako daň za naivitu. Policie ale dává lidem v podobné situaci naději.

„Připadala jsem si jak Alenka v říši divů, když na mě bankovní úředníci mluvili. Vůbec jsem nevěděla, co se během pěti let mého manželství dělo a co všechno na mé jméno je v bankovních registrech zapsáno.“

S manželem se rozvedla, ale teď řeší něco podobného s přítelem. „Vrátilo se to jako bumerang. Teď jsem si ale vzala půjčku já, abych pomohla příteli v jeho nesnadné situaci s tím, že mě nenapadlo, že by mi ty peníze nevrátil. Půjčila jsem mu určitou částku peněz a tu teď za něj splácím a nemám ani peníze, ani přítele.“

Jak sama říká, zamilovaná žena často jedná bez hranic a má pochopení pro věci, které by standardně vůbec nechápala. A je přitom jedno, jak je vzdělaná nebo chytrá.

„Představte si, že váš partner potřebuje pomoci a vy řeknete, že ano, ale že potřebujete podepsat směnku. Nejsem si jistá, že toto dokážu udělat,“ dodává.

Podle mluvčí děčínské policie Petry Tripesové nemusí být ale podobné případy beznadějné.

„Na varnsdorfské policisty se nedávno obrátila s prosbou o pomoc 42letá žena ze Šluknovského výběžku, která určitou dobu žila s mužem, který jí žádal o zapůjčení finanční hotovosti. Žena mu ve své obětavosti půjčovala, ale do současnosti nedostala peníze zpět. Policisté případ prověřovali a nakonec 47letého muže obvinili z přečinu podvodu.“

Policisté muže obvinili z podvodu na základě svědectví lidí z okolí páru nebo bankovních výpisů. Pokud se u soudu jeho vina prokáže, může skončit ve vězení až na pět let.

Podle odborníků na dluhové poradenství by takový rozsudek znamenal naději pro řadu mužů a žen v podobné situaci, kteří rezignovali a berou ztrátu peněz jako daň za svou naivitu.

autor: Iva Zítková
Spustit audio