Přírodovědná naučná stezka centrem Českých Budějovic přibližuje lidem zvířata žijící ve městech

28. březen 2021

Víte, kdy a proč začaly ve městech žít a hnízdit poštolky? Kupodivu to souvisí s koncem druhé světové války. To a podobné další zajímavosti se můžete dozvědět na kilometr a půl dlouhé naučné přírodovědné stezce, která vede centrem Českých Budějovic.

„Poštolka je původně skalní dravec a na konci druhé světové války byla některá města rozbombardovaná a poštolkám připomínala jejich původní biotop, rozeklané skály,“ vysvětluje Jan Riegert, autor naučné stezky Stromovka, která vede napříč centrem Českých Budějovic.

Trasa stezky navazuje na naučnou stezku v těsné blízkosti Českých Budějovic mapující Vrbenské rybníky. Ovšem naučná stezka vedoucí ze Stromovky do centra města se zaměřuje na takzvané „městské druhy“ živočichů, kteří se přímo ve městě vyskytují.

Trasa naučné stezky

„Cílem stezky je ukázat, že města obývají přinejmenším stejně zajímavé druhy živočichů jako okolní přírodu a nepochybně si zaslouží naši pozornost a následné pochopení soužití člověka s přírodou," dodává Jan Riegert.

První zastavení Stromovka u dětského hřiště se věnuje ptákům v parcích. Druhé zastavení je mezi sportovní halou a Vltavou a připomíná druhy savců, kteří ve městě žijí. Jsou jimi například kuna skalní, veverka obecná, ježek západní, netopýři a mnoho dalších.

První zastavení naučné stezky odhalující neuvěřitelné množství zvířat žijících ve městech, na snímku Jan Riegert

Slepé rameno Malše pak zdobí tabule s názvem Dravci a sovy lidských sídel a připomíná, že v Českých Budějovicích žije třeba poštolka obecná, krahujec obecný nebo kalous ušatý.

Poslední zastavení stezky je v parku Na Sadech, kde hnízdí obrovská kolonie havranů a poukazuje na to, jak krkavcovití ptáci žijí v kolonii, jakou mají strategii při hledání potravy a další zajímavosti.

Spustit audio