Přípravy mise ExoMars 2020 vrcholí. Proč musí být sonda před cestou sterilní?

8. září 2019

Stavba evropského vozítka, které má příští rok vyrazit k Marsu, se pomalu chýlí ke konci. Vesmírný projekt ExoMars 2020 zahrnuje celkem 21 přístrojů, které teď odborníci Evropské kosmické agentury postupně zapojují, a to za přísných sterilních podmínek. Na ty museli dbát i čeští vědci, když připravovali svůj přístroj na měření elektromagnetických vln.

Čtěte také

Na první pohled je to obyčejný kabel, jaký známe třeba od počítače. Tento ovšem má napájet přístroj na měření elektromagnetických vln na Marsu. A proto musí nejprve projít dezinfekčním procesem.

Na povrch Marsu se nesmí dostat části přístrojů, které by byly kontaminovány našimi pozemskými mikroby,“ vysvětluje profesor Ondřej Santolík z Ústav fyziky atmosféry Akademie věd.

Co je to planetární ochrana?

Je pravděpodobnost, že na těchto objektech existuje život, anebo tam chceme život hledat, „A my nechceme ohrozit život, který by tam případně mohl být, ani tam nechceme najít náš vlastní ‚život‘, když tam budeme zkoumat život mimozemský“ doplňuje kolegu Ivana Kolmašová, která má jako jediná kurz planetární ochrany.

Proto jsou vesmírné objekty rozdělené do několika kategorií, podle toho, jestli je mise jen oblétává, jestli tam bude přistávat, nebo se bude dokonce vracet na Zemi se vzorky. A právě to je případ mise Evropské kosmické agentury ExoMars, takže podmínky jejích příprav jsou nastavené co možná nejpřísněji.

Vykoupat, pak upéct a zabalit

Jak tedy probíhala vesmírná sterilizace šestimetrového kovového kabelu s konektory na obou stranách? „Nejdřív jsme ho čistili ve směsi lihu, destilované vody a peroxidu vodíku. Potom jsme ho přes noc pekli v peci při 150 °C, aby se zabily zbytky bakterií,“ popisuje Ivana Kolmašová.

Nakonec vědci ze sterilního kabelu odebrali vzorky a nanesli je na médium, kde se kultivují bakterie. Test dopadl dobře, a tak mohli planetárně čistý kabel zabalit do sterilního alobalu a sáčku a v krabici jej odeslat do Itálie, kde bude zkompletován s podvozkem sondy ExoMars 2020.

Diviš 1754

Také přístroj na měření elektromagnetických vln na Marsu potřebuje specifické podmínky při přípravě. Zaručuje je takzvaná čistá prostora, kde se udržuje stálá teplota i vlhkost a vědci tu kontrolují i množství prachových částic tak, aby prostředí svědčilo elektronice, kterou uvnitř zkoušejí.

Čtěte také

Radek Lán z Ústavu fyziky atmosféry tu s pomocí počítače kompletuje přístroj, který na sobě nese označení Diviš 1754.

Má připomínat českého kněze Prokopa Diviše, který jako první na světě sestrojil uzemněný bleskosvod,“ vysvětluje profesor Santolík. „Vzhledem k tomu, že naše zařízení by mělo měřit možné výboje, které by mohly být v atmosféře Marsu, dovolili jsme si ho připomenout na volném místě desky plošných spojů.“

autoři: Eva Kézrová , and
Spustit audio

Související