Přinesly vodu na Zemi opravdu komety?

13. říjen 2011

Přes 70 % zemského povrchu pokrývají oceány a další vodní plochy – tím se Země výrazně liší od ostatních planet sluneční soustavy. Astronomové a geologové proto stáli před otázkou, kde se tato voda vzala.

Nyní však astrofyzikové Evropské vesmírné agentury zjistili na základě pozorování vesmírného teleskopu Herschel, že na kometě Hartley 2, která nedávno proletěla kolem Země, je voda v podobném složení, jaké je v oceánech na Zemi. Zdá se tedy, že právě komety se významně zasloužily o jejich vytvoření.

Jak? A proč nemůže mít Země vodu od samého svého vzniku? Na to se Jana Olivová zeptala astrofyzika doktora Jiřího Grygara z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.