Přímý přenos mimořádného koncertu s dirigentem Alexandrem Liebreichem

27. říjen 2017

Výjimečný zážitek slibuje koncert rozhlasových symfoniků s německým dirigentem mezinárodního renomé Alexandrem Liebreichem.  

Vysíláme 29. října v 19:30

Šéfdirigent Národního symfonického orchestru Polského rozhlasu v Katovicích ke spolupráci přizval svého krajana, prvotřídního violoncellistu Albana Gerhardta, který vystupoval mj. s Berlínskými filharmoniky, Královským orchestrem Concertgebouw Amsterdam a vloni provedl Schumannův Violoncellový koncert na festivalu BBC Proms v Londýně. V Gerhardtově podání zazní jeden z pilířů cellové literatury – První violoncellový koncert Dmitrije Šostakoviče napsaný pro legendárního Mstislava Rostropoviče.  

PROGRAM:

Pavel Haas: Studie pro smyčce
Dmitrij Šostakovič: Koncert pro violoncello a orchestr č. 1 Es dur, op. 107
Johannes Brahms: Symfonie č. 4 e moll, op. 98 

Alexander Liebreich – dirigent
Alban Gerhardt – violoncello 

Program otevře Studie pro smyčce Pavla Haase, kterou bratr slavného prvorepublikového herce Huga Haase a patrně nejvýznamnější žák Leoše Janáčka, napsal v roce 1943 v Terezíně, kde dílo nastudoval pozdější šéfdirigent České filharmonie Karel Ančerl. Mimořádný koncert ve Dvořákově síni Rudolfina vyvrcholí provedením Symfonie č. 4 klasika německého romantismu Johannesa Brahmse.  

Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

autor: tvod
Spustit audio