Primátor Ústí Vít Mandík. Koalice ho chválí, opozice to vidí jinak

31. březen 2011

Vít Mandík je už čtyři a půl měsíce primátorem Ústí nad Labem. Je mu 42 let a v půlce listopadu se stal prvním mužem krajského města jako prakticky neznámý člen ČSSD a podnikatel.

Byl ve vedení tří firem a dvě z nich i spoluvlastnil. Z podnikání odešel po komunálních volbách. Jak on sám vidí své působení v čele Ústí nad Labem? A jak ho vidí jeho kolegové v zastupitelstvu?

Úspěšný podnikatel se stal primátorem zadluženého města. S touhle změnou se Vít Mandík ještě potýká. „Je to obrovská změna a ještě jsem si na to nezvykl.Jsem v politice poměrně krátkou dobu a některé věci mě dovedou překvapit. “ přiznává primátor. „Své politické kolegy se snažím vnímat jako partnery široké koaliční diskuze.“

Vít Mandík s novináři skoro vůbec nemluví. Například na domluvení schůzky k rozhovoru jsem čekala měsíc a půl. Uvidíme tedy ústeckého primátora jen při jednání zastupitelstva?

„Myslím si, že se novinářům aktivně nevyhýbám. Jen prostě nepatřím k politikům, kteří se snaží neustále přitahovat mediální pozornost. Smysl primátorství vidím především v každodenní tvrdé práci a ne v předvádění se před kamerami či médii.“ Vysvětluje svůj postoj Mandík.

V tom se shoduje se svým stranickým kolegou a šéfem Arno Fišerou. Podle něj si Mandík s nástupem do vedení města poradil dobře. „Je to člověk umírněný, není to exhibicionista, ale je komunikativní a není konfliktní.“ říká o něm Fišera.

Náměstek primátora Jan Řeřicha z ODS byl v této funkci i v minulých čtyřech letech. Tehdy vedl město Jan Kubata. Může tedy porovnávat. „S panem Mandíkem zatím hledáme styl správné spolupráce, myslím si ale, že ho najdeme, protože to je člověk, který je připraven řešit problémy. Zatím mohu říci že k nějakým zásadním politickým konfliktům mezi námi v rámci koalice nedocházelo.“ přibližuje svůj vztah k němu Řeřicha.

Hodnotit dosavadní působení Mandíka v čele města ještě nechce Pavel Vodseďálek z opoziční KSČM. Přesto dodává: „Samozřejmě se snažíme s ním komunikovat a úzce spolupracovat. Myslím že pan primátor nám vychází vstříc. Diskutujeme s ním materiály a zásadní rozhodnutí města.“

Opačný názor než všichni předchozí zastupitelé má opoziční zastupitelka Karola Haasová z TOP09. „Primátora si představuji jako silnou politickou osobnost a tu zatím u pana Maníka nevidím. Při zastupitelstvu nechají rozhodnutí obhajovat úředníky, a to si myslím, že není ani vůči nim fér. Občas si myslím, že na zastupitelstvu je jeho hologram, a ne sám pan primátor.“ vysvětluje své výhrady Haasová.

autor: hau
Spustit audio