Přijeli jsme k Vám - osada Jizerka

13. únor 2011
Přijeli jsme k vám

O víkednu 12.- 13. února jsem se spolu s Evou Bucharovou a Vladimírou byli podívat v severovýchodním cípu Jizerských hor, takřka na hranici s Polskem, pod tisíc a pět metrů vysokou Bukovou horou - v osadě Jizerka. Z Liberce jsme jeli vlakem směrem na Jablonec nad Nisou, Tanvald, přes Smržovku - na téhle trati je jedinečná a ojedinělá tzv. zubačka. Kdysi to bylo odlehlé obydlí českých ptáčníků - tedy čihařů, co chytali ptáky někdy na začátku 16.století. Po nich sem dorazili horníci hledající drahokamy (dodnes se jeden z místních potůčků jmenuje Safírový), no a po hornících přišli dřevorubci, protože kameny, minerály a drahokamy zaujaly brzy italské mistry skláře, co sem putovali až z jihu. Největší rozkvět Jizerka zaznamenala až s Franzem Riedlem. Vedle vyhlášených zimních lákadel jsme nezapomněli ani na ty letní, třeba na vyhlášenou Anenskou sklářskou slavnost. Připomněli jsme si pověst o krásné Izeríně a také osudy lidí, co v Jizerských horách žili - zejména pak těch, co svůj život skončili poněkud dramaticky. Na jejich památku jsou zdejší hory poseté desítkami křížů, jako třeba ten nedaleko Jizerky, pod Pytláckými kameny.

Pořad Přijeli jsme k Vám vysíláme na Českém rozhlasu Sever v sobotu a v neděli vždy od 12 do 13 hodin a v repríze od 17 do 18 hodin. Příjemné chvíle u poslechu Českého rozhlasu Sever!

autoři: Eva Bucharová , Jan Beneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.