Přijeli jsme k vám 7. května 2011 – Chrám chmele a piva v Žatci

7. květen 2011
Přijeli jsme k vám

„Ač Karel IV. byl ukrutný feudál, tak zaved u nás víno a ne chmel,“ zpívala Jana Petrů v legendárním českém muzikálu Starci na chmelu. Karel IV. u nás tedy chmel nezavedl, ale postaral se o to, aby se mu u nás dařilo.

I když zpočátku se chmel v Čechách pěstoval na mnoha místech, postupem doby zůstal už jen ve třech lokalitách. V tršické na Hané, v úštěcké na Litoměřicku – a to nejlepší nakonec, v žatecké. Žatecká chmelová oblast by se dala velmi zhruba vymezit trojúhelníkem mezi městy Louny, Žatec a Rakovník – ale jedno je jasné, Žatec není jen městem, které dalo této oblasti název, je také centrem českého chmelařství vůbec. Je městem, které dalo chmelu jméno (alespoň jeho tradiční odrůdě Žatecký poloraný červeňák) a městem, které bylo řadu dlouhých let centrem světového obchodu chmelem.

Chmel, který chce celý svět: Žatecký poloraný červeňák z úplného středu žatecké chmelařské oblasti, z lounského Podlesí

Žatec se po mnoha letech rozhodl z této ojedinělé tradice těžit – a tak v posledních letech vznikla ve městě řada atrakcí, které turisty lákají právě na slavnou chmemalřskou minulost. My si v Českém rozhlasu Sever projdeme dva z těchto zajímavých objektů – Chmelařské muzeum, největší expozici svého druhu na světě, a Chmelový maják. Pořad Přijeli jsme k vám vysíláme na Českém rozhlasu Sever v sobotu od 10:05 do 11 hodin, reprízu v pondělí od 20 do 21 hodin.

Žatecký poloraný červeňák - tradiční odrůda českého chmele

Pohodové chvíle u poslechu Vám přeje Český rozhlas Sever!


Zvětšit mapu
Spustit audio