Přijde léto, ale před ním ještě kousek slunečního zatmění: Procházka červnovou oblohou

29. květen 2021

Ve čtvrtek 10. června, právě v čase oběda, vykousne hladový měsíční disk necelou pětinu Slunce. Noci už bude vládnout letní trojúhelník hvězd a s ním i pětice planet.

Budeme se však muset spolehnout na jasné nebe; zejména při zmíněném částečném zatmění Slunce. Půjde o první letošní úkaz toho druhu. Kdybyste se vyskytovali ve střední Africe, na Arabském poloostrově, v jižní Asii či Oceánii, nebo někde v polárních oblastech či na severu Sibiře, viděli byste, jak si Slunce „navléká prstýnek“ – v těchto oblastech se totiž bude zatmění jevit jako prstencové.

Vykousnuté Slunce

Částečné zatmění Slunce

Začátek částečného zatmění u nás doma je ohraničen dotykem Měsíce – který bude v novu – s diskem Slunce v 11:44 hod. Maximum, při kterém Měsíc skryje necelou pětinu Slunce, nastane ve 12:39 hod. Úkaz končí ve 13:36 SELČ. U nás v Česku uvidíme částečné zatmění po dlouhých šesti letech, naposledy se nad námi toto nebeské divadlo odehrálo 20. března 2015. Připomínám, že pokud chcete úkaz bezpečně pozorovat, je naprosto nezbytné chránit si oči, ať už speciálními brýlemi či filtry nebo aspoň svářečským sklem! Obyčejné sluneční brýle nestačí, mohli byste si poškodit zrak! Už vůbec nezkoušejte k pozorování použít dalekohled, pokud není objektiv opatřen speciálním solárním filtrem. Totéž platí pro fotografování – bez speciálního filtru si zničíte fotoaparát. Příští u nás pozorovatelné částečné zatmění Slunce nastane 25. října 2022.

Letní hvězdy a planety

Kulová hvězdokupa M4 na snímku Hubbleova teleskopu

Od zatmění pojďme alespoň na skok k hvězdné obloze, která od pondělí 21. června získá přívlastek „letní“. Ten den v půl šesté ráno vstoupí Slunce do znamení Raka a nastane astronomické léto. Kratší noci znesnadňují pohled na večerní a noční oblohu, Slunce totiž klesá čím dál míň pod obzor. Trojice jasných hvězd nad hlavou – modrobílá Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu vytyčují tzv. letní trojúhelník. Západně od Vegy je rozsáhlý, ale nevýrazný Herkules píšící obrácené písmeno „K“.  Načervenalý Antares svítí v souhvězdí Štíra, kde můžeme v triedru vidět kulovou hvězdokupu M4 s desítkami hvězd.

Z planet není vidět jen Merkur a Uran. Venuši a Mars spatříme večer nad severozápadním obzorem. Obři Jupiter a Saturn svítí v druhé polovině noci na drahách blízko ekliptiky. Neptun bude viditelný ráno nad jihovýchodním obzorem; ovšem jen v dalekohledu. A na závěr jako vždy měsíční fáze: 2. června poslední čtvrť, 10. června při slunečním zatmění bude nov, 18. června první čtvrť a 24. června úplněk. Přejeme vydařený start do léta a ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související