Priessnitzovy zábaly – osvědčená pomoc při infekcích a při bolestech v krku

30. listopad 2022

Při infekcích a při bolestech v krku se už mnoho let osvědčují Priessnitzovy zábaly. Jak vlastně fungují a jak je správně aplikovat?

Priessnitzovy zábaly fungují na principu zapařování a následného prokrvení příslušného místa. Během procedury dochází nejprve k ochlazení, které zužuje cévy a sráží horečku, postupně se místo zahřeje, cévy se v postiženém místě opět uvolní a místo se prokrví. To přináší úlevu a hlavně to napomáhá hojení.

Obklad sestává ze tří vrstev - tou první je látka namočená ve studené vodě, která by neměla být úplně ledová a měla by být dobře vyždímaná. Přes tuto vrstvu se přikládá neprodyšná vrstva - silné plátno nebo igelit. To všechno se zakryje vrstvou suché a teplé látky.

Priessnitzovy obklady pomáhají nejen při bolesti v krku

Obklad by se měl sundat po dvou, nejdéle po třech hodinách. Dobré je použít ho opakovaně, pak se doporučuje dodržet mezi obklady zhruba čtyřhodinovou přestávku. Obklady se osvědčují při angínách a laryngitidách, na hrudník při suchém a dráždivém kašli, na čelo při ucpaných dutinách, ale také na klouby a svaly při bolestech všeho druhu.

Účelem Priessnitzových obkladů je nejdříve ochladit a pak zahřát a prokrvit postižené místo. Tyto procesy můžeme znásobit pomocí některých prostředků, které mají ještě další užitek - třeba v podobě antiseptických účinků. Použít k tomu můžete třeba bylinné masti s chladivým a prokrvujícím efektem, které se dají zakoupit v lékárnách.

Sáhnout můžete i po receptech z lidového léčitelství, které doporučují na nejspodnější studenou vrstvu obkladu nakapat trochu slivovice, případně místo mokrého kapesníku použít studený tvaroh s kouskem rozmačkaného česneku. V tomto případě ale připomínáme heslo, že „méně je někdy více“.

Pokud byste to s množstvím slivovice nebo česneku přehnali, hrozí nepříjemné podráždění pokožky a často i puchýře. V žádném případě to nezkoušejte, pokud trpíte nějakým kožním onemocněním nebo máte v místě obkladu nějaké nehojící se poranění. V těchto případech není koneckonců Priessnitzův obklad vůbec vhodný, protože zapaření není žádoucí.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.