Příbramský bolid před 60 lety rozzářil oblohu. Astronomové z ondřejovské hvězdárny tehdy objevili první meteorit s rodokmenem

7. duben 2019 06:50

V neděli 7. dubna si připomínáme 60 let od události, která dokázala, že československá astronomie patří mezi špičku ve svém oboru. Ten večer nad naší republikou prolétl jasný bolid. Jeho pozůstatky lidé později našli na polích východně od Příbrami.

Příbramský bolid byl tak mimořádnou událostí, že většina lidí za celý svůj život nic podobného nespatří. „Výjimečný byl jednak tím, že byl velice jasný. Svítil 1.000 x víc než měsíc v úplňku,“ vysvětluje astronom Pavel Spurný. „Upoutal pozornost velkého množství náhodných svědků této události. Najednou se noc změnila v den.“

Ondřejovská hvězdárna sehrála v pozorování bolidu naprosto zásadní roli. Sledování meteorů v té době probíhalo ze dvou stanovišť. Tento druh sledování navrhl a provozoval astronom Zdeněk Ceplecha. „Baterie kamer nepokrývala celou oblohu, ale pouze pás na obloze. Shodou okolností ten bolid letěl tak vhodně vůči těmto kamerám, že byl zachycen jak tady v Ondřejově, tak i na té sousední stanici v Prčici,“ popisuje historické okamžiky astronom Pavel Spurný.

Tým pod vedením Zdeňka Ceplechy na základě získaných dat vypočítal, že mateřské těleso mělo při vstupu do atmosféry hmotnost větší než jednu tunu a že část tělesa mohla dopadnout na zem. Ten odhad byl správný, protože už 9. dubna byl blízko obce Luhy nalezen první ze čtyř meteoritů. Jejich modely jsou vystavené na chodbě Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Nazvané jsou podle obcí, kde byly nalezeny. Největší meteorit vážil více než 4 kilogramy.

Meteorické kamery jimiž byl 7. dubna 1959 vyfotografován přelet bolidu Příbram

Příbramský bolid se stal obrovskou vědeckou událostí. „Musíme si uvědomit, že to bylo ještě 10 let před tím, než byly přivezeny vzorky z Měsíce. Lidé poprvé drželi v ruce mimozemský materiál a věděli, odkud pochází,“ potvrzuje Pavel Spurný.  Příbramský meteorit tak získal označení „první meteorit s rodokmenem“. 

Tehdy vznikl i zcela nový vědní obor, ve kterém čeští vědci dodnes patří ke špičce. Meteory s rodokmenem jsou stále poměrně vzácné. „Do současné doby jich známe na celém světě nějakých 35. A náš tým plně vyhodnotil a předpověděl 19 z nich,“ usmívá se astronom Pavel Spurný.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio