Přiblížení Měsíce, dvou planet i hvězd: procházka májovou oblohou

30. duben 2023

Planeta Venuše jako Večernice, meteorický roj eta Akvarid a blízké setkání Měsíce, Venuše a Marsu pod bdělým dohledem dvou Blíženců, hvězd Castora a Polluxe.

Pro začátek se ještě krátce vraťme k překvapení v podobě polární záře, které nám připravila noční obloha 23. dubna. Šťastlivci, kteří ji viděli – a možná mezi ně patříte, hovoří o červené a zelené záři s růžovými odstíny sahajícími skoro až k zenitu. Naše oblast se bohužel ocitla v oblačnosti, takže jsme vzácný úkaz neviděli.

Májové hvězdy a největší kulová hvězdokupa

Velký vůz

Májová obloha je oproti dubnové o třicet stupňů pootočená, a tak změny nejsou tak patrné jako mezi ročními obdobími. Poslední ze zimních souhvězdí – souhvězdí Blíženců, máme večer u severozápadu. Vysoko na nebi září Velký vůz, jehož oj nás dovede k oranžovému Arkturu v Pastýři. Hlouběji na jihu najdeme souhvězdí Panny s výraznou hvězdou Spica. V souhvězdí Lva svítí Regulus. Modravá Spica a oranžový Arktur vytyčují výborný orientační obrazec – tzv. jarní trojúhelník. Na východě už se v hluboké noci pomalu objevují hvězdy léta v čele s modrobíle zářící Vegou.

Objektem vzdálenějšího vesmíru viditelným i pouhým okem, je omega Centauri – nejjasnější a největší kulová hvězdokupa na obloze. Několik milionů hvězd pokrývá plochu dvakrát větší než měsíční disk. Doporučujeme i pohled malým dalekohledem.

Planety a jejich zdánlivá setkání s Měsícem

Měsíc a Venuše

Ze sedmičky planet uvidíme v květnu jen čtyři, Merkur, Uran a Neptun jsou toho času nepozorovatelné, kvůli konjunkci se Sluncem se ztrácejí v jeho záři. Venuše se jako Večernice nachází vysoko nad západním obzorem, Mars je na obloze v první polovině noci, Jupiter spatříme na konci května ráno nízko nad východním obzorem. Taktéž ráno, ale po celý měsíc je viditelný druhý obr – Saturn, a to nad jihovýchodem.

Pojďme k úkazům. V noci ze 3. na 4. května uvidíme Měsíc s hvězdou Spica coby předzvěst jejich konjunkce. Na přelom 5. a 6. května připadá maximum meteorického roje eta Akvarid s frekvencí asi 50 rychlých meteorů za hodinu; jejich sledování bude hodně rušit svit Měsíce v úplňku, zkusit to ale samozřejmě můžeme…

Polostínové zatmění Měsíce 5. května nebude, bohužel, z našeho území viditelné.  Podobné to bude s konjunkcemi Měsíce s některými planetami, z nichž však spatříme aspoň jejich přiblížení. Tak třeba Měsíc a Saturn 13. a 14. května ráno nad jihovýchodním obzorem. Ještě hezčí bude seskupení Měsíce, Venuše, Marsu a dvojice hvězd Castor a Pollux na večerní obloze ve dnech 22. až 24. května.

Měsíční úplněk

Průvodce oblohou a fáze Měsíce

V závěru květnové Procházky si vás ještě dovolíme upozornit na novou, velmi praktickou příručku, kterou je „Průvodce noční oblohou“. Ve spolupráci s Českou astronomickou společností ji připravil Aleš Majer z liberecké pobočky Klubu astronomů Liberecka. Je ke stažení ve formátu PDF na portálu astro.cz a najdete v ní cenné rady nejen o vesmíru a hvězdné obloze, ale i o použití pozorovací techniky.

A na doplnění přidejme ještě měsíční fáze. Jak jste slyšeli, 5. května bude Měsíc v úplňku, 12. května bude v poslední čtvrti, na 19. května připadá nov a v první čtvrti se náš souputník ocitne 27. května. Přejeme hezké májové dny, příjemné večery a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Související