Příběhy židovských rodin na Mostecku přibližuje výstava v mosteckém oblastním muzeu

4. říjen 2018

V Oblastním muzeu v Mostě zahájili výstavu s názvem „Žili mezi námi – Židé na Mostecku“. Výstava se koná u příležitosti 80. výročí Křišťálové noci.

Tehdy lehla popelem mostecká židovská synagoga a lze ji pokládat za symbolický i faktický mezník v protižidovské nacistické politice. Expozice nabízí předměty spjaté se židovskou kulturou a lidi seznámí také s osudem některých židovských rodin.

Jana Sýkorová z Okresního archivu v Mostě hledá stopy mosteckých Židů už 12 let.

„Prakticky se nevědělo, kdo tady Žid byl a kdo ne. Z toho jsem vycházela, když jsem studovala listy domovských příslušníků. Tam jsou, vedla národnosti, i náboženství. Tímhle způsobem se vám to začíná nabalovat, a pak teprve to dáváte dohromady s databází holokaustu,“ popisuje Sýkorová.

Výstava „Žili mezi námi – Židé na Mostecku“

Zatím se Jana Sýkorová dopátrala zhruba sedmi stovek Židů, kteří na konci třicátých let minulého století žili na Mostecku. Vydat se po jejich stopách je obtížné. Řada z nich totiž z tehdejších Sudet odešla ještě před válkou.

„Řada z nich už tehdy věděla, že to může špatně dopadnout. Proto se z nich řada přesouvala, ať už do vnitrozemí, nebo do ciziny,“ říká předseda Židovské obce Teplice Michael Lichtenstein.

Vystavené předměty zapůjčili do muzea v Mostě nejen různé instituce, ale soukromé osoby. A jaké vystavené předměty jsou největším lákadlem?

„Originální předměty ze života židovské komunity – chanukové svícny nebo pláštíky na tóru, ty jsou hodně zajímavé. Největším vystavovaným předmětem je pak synagogální opona a svatební baldachýn,“ odpovídá Eva Hladká z Oblastního muzea v Mostě.

Výstava Žili mezi námi. Židé na Mostecku je v Oblastním muzeu v Mostě otevřená do konce ledna příštího roku.

autor: jbe
Spustit audio

Související