Příběhy z kalendáře - Lev Haas

15. duben 2011
Příběhy z kalendáře

Řekne-li se Terezín, určitě nám naskočí hrůzné obrázky tamního ghetta, kterým za druhé světové války prošly tisíce Židů. Byl mezi nimi i muž, kterého si dnes připomeneme. Narodil se 15. dubna 1901 a jmenoval se Leo nebo také Lev Haas.

Rodák z Opavy, syn slovenských rodičů, měl mimořádné umělecké nadání. Ve dvacátých letech odešel do Německa, kde se živil hrou na klavír a později malováním. Cestoval po Evropě, vydělával si kresbami a malbou a ve druhé polovině dvacátých let se vrátil do Opavy.

Po začátku války byl coby Žid deportován do Polska na nucené práce. Po mnoha peripetiích skončil roku 1942 v Terezíně, kde začal na papír zaznamenávat obrázky všeho, co viděl kolem sebe. Řada těchto obrazů se ještě během války dostala z Terezína do Švýcarska, kde svědčily, jaké poměry v koncentrácích skutečně panují. Jenže nacistické orgány zjistily, kdo je autorem kreseb a jak se dostávají ven - a tak Haas putoval s dalšími malíři za trest do Osvětimi.

Je to k nevíře, ale jeho umělecké vlohy mu zachránily život. Nejprve dělal náčrtky pro nechvalně proslulého doktora Mengeleho a později byl převelen do dílny, která pro Adolfa Hitlera falšovala americké dolary. Podařilo se mu přežít a když se ještě v roce 1945 vydal do Terezína, našel ve sklepích, zazděné, na půdách nebo v matracích své obrazy. Po válce Leo Haas vstoupil do komunistické strany a kreslil agitační plakáty, karikatury a vtipy pro Rudé právo a Dikobraz.

Je autorem dodnes nezapomenutelných obrázků, na nichž se Američané opíjejí coca colou, lynčují černochy a bombardují Koreu. Také obrázek Američana, sedícího na pytli dolarů s bombou v ruce, to je Haasův copyright. Dnešním pohledem to všechny byly neskutečné trapnosti, ale tehdy se nad tím nikdo nepozastavil. Připitomělé agitky kreslil Haas až do procesu se Slánským, kdy mu coby Židovi také hrozilo, že skončí v soukolí procesů.

Nakonec využil nabídky a roku 1955 se vystěhoval do Německé demokratické republiky, kde dál působil jako kreslíř a pracoval v televizi. Malíř terezínského ghetta Leo Hass zemřel v NDR v roce 1983.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.