Příběhy z kalendáře - Den Horské služby

24. březen 2011
Příběhy z kalendáře

S tím, jak čeští turisté na konci 19. století začali objevovat přírodu a hory, začali nejen toužit po kvalifikovaných průvodcích, ale často také po těch, kdo by jim poradili či pomohli v mezní situaci. Už v roce 1850 vznikla koncesovaná služba průvodců a nosičů, podmíněná znalostí první pomoci a v zimě 1900 se odehrála první organizovaná záchranná akce v Krkonoších.

Já vám ale dnes budu vyprávět příběh ze 24. března roku 1913. Tehdy při závodu v běhu na lyžích v Krkonoších zahynuli při Bohumil Hanč a jeho kamarád Václav Vrbata. To slovo "kamarád" jsem zdůraznila záměrně.

To, co Václav Vrbata udělal pro Bohumila Hanče, byl opravdu projev obrovského přátelství, který ho nakonec stál život. Ve sněhové bouři Vrbata poskytl Hančovi část svého oděvu, i když věděl, že tím dává v sázku vlastní život. Na počest tohoto vskutku hrdinského činu je 24. březen slaven jako Den Horské služby v ČR.

A co se vlastně odehrálo 24. března 1913, že to stálo dva lidské životy? Při Mezinárodním závodě v běhu na lyžích na 50 kilometrů v Krkonoších, kterého se zúčastnil také uznávaný šestadvacetiletý lyžařský přeborník Bohumil Hanč, se náhle prudce změnilo počasí. Za nádherného slunečného rána do vytrvalostního závodu po hřebenech odstartovalo z Labské boudy šest účastníků - čtyři Češi a dva Němci. Dohodnutým cílem byly Horní Mísečky. Po výrazném zhoršení počasí závod všichni kromě Hanče vzdali.

Ten pouze v košili a bez čepice pokračoval. Pravděpodobně blízko Harrachových kamenů se potkal s Václavem Vrbatou, který ho původně přišel povzbudit. Vrbata málo oděnému a podchlazenému Hančovi půjčil část svého oděvu a vydal se pro pomoc. Ale do cíle už nedošel.

Polomrtvého Hanče našel běžec Emerich Rath poblíž dnešní památné mohyly na Zlatém návrší. Ani záchranná akce ovšem nebyla úspěšná. Krátce na to na Labské boudě zemřel. Vrbata byl nalezen přibližně ve stejné době už zmrzlý.

Tato tragická událost se stala námětem mnoha knih a také filmu. Povídku Synové hor napsal František Kožík a v roce 1956 ji pod stejným názvem zfilmoval režisér Čeněk Duba s Josefem Bekem a Jiřím Valou v hlavních rolích.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.