Příběh děčínské pekárny: Vsadili na kvalitu, žijí bez reklam a vyhrávají soutěže
Dva roky po sobě se děčínská pekárna ucházela o první místa v soutěžích Ústeckého kraje o regionální potravinu a dva roky po sobě jako jediná společnost zvítězila. V roce 2015 vyhrál Jiří Ondečko soutěž Regionální potravina Ústeckého kraje v kategorii pekařské výrobky se svým Onďasovým rohlíkem a letos se umístil na první příčce v soutěži Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče s chlebem Onďasův podmáslak.
Na rohu naproti hlavnímu nádraží v Děčíně se line vůně upečeného pečiva, pekárna a rodinná firma Jiřího Ondečka zde funguje 2 roky a lidé už si na jejich výrobky zvykli. Pekárně se daří vyhrávat se svými produkty i regionální soutěže. Podle odborné poroty jste si zde mohli v loni koupit nejlepší rohlík a letos nejlepší chleba v Ústeckém kraji.
„Vloni to byla taková shoda náhod… My o té soutěži ani nevěděli, oslovili nás přímo z agrární komory s tím, že se o nás dozvěděli. My tím, že jsme tady byli v tu dobu rok, tak jsme rozhodně nepomýšleli na žádné účasti v soutěžích. Přihlásili jsme tam pět výrobků s tím, že ten rohlík by měl být skutečně favorit, protože ten, to si troufnu říct, nemá široko daleko konkurenci. A ta porota, jak jsme se dozvěděli, jednohlasně pro ten rohlík rozhodla! Konec konců my jsme na tom rohlíku tady tu pekárnu i postavili…“ vypravuje Jiří Ondečko.
Onďasův rohlík se stal Regionální potravinou Ústeckého kraje roku 2015 a letos pekařství vyrazilo do druhé podobné soutěže o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče s chlebem Onďasův podmáslak a donesl si rovněž první místo. Původní podnikatelské záměry byly ovšem úplně jiné a pekárna zde vznikla shodou náhod.
Pekárna vznikla jen shodou náhod…
„Ta cesta byla hodně klikatá. Musím říct, že mám srdeční místo tady k tomu místu, protože tady jsem se vyučil jako kuchař a de facto to byl nejznámější bufet na Děčínsku. I my jsme tady chtěli vařit a chleba jsme chtěli péct jen jako takový bonus ke guláši, ale bohužel jsem pozdě objednal kuchyň. A tak jsme tu dřív měli pec a než jsme stihli doobjednat kuchyň, tak ta pekárna se rozjela tak rychle, že to veškerý kuchyňský vybavení šlo do sklepa,“ vzpomíná Ondečko.
Pekárna prosperuje a rok od roku zde pro slané i sladké pečivo chodí stále více zákazníků. Podle Jiřího Ondečka ale nejde jen o kvalitu a chuť výrobků, ani o první místa ve vyhraných soutěžích.
„Myslím si, že nám pomohl ten osobní přístup od začátku, protože my nemáme Facebook, nemáme ani internetové stránky a nemáme nikde reklamu. Jediná reklama, kterou jsme měli, byla, že jsme za 15 korun vytiskli plakáty a stoupli si s manželkou a rodinou za ten pult a přesvědčovali jsme zákazníky, že ty výrobky jsou nejlepší právě od nás. Ty dva tituly jsou spíše třešnička na dortu,“ usmívá se Jiří Ondečko.
Příjemnou atmosféru v pekárně vnímá i dcera Zuzana Ondečková, která každý den po škole pomáhá v rodinném podniku prodávat za pultem.
„Tak jsem překvapená, že ti lidi reagují prostě vděčně a lidi jsou příjemní a reagují pozitivně, což těší všechny, a nejenom mě,“ uzavírá Zuzana Ondečková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka