Příběh děčínské pekárny: Vsadili na kvalitu, žijí bez reklam a vyhrávají soutěže

10. květen 2016

Dva roky po sobě se děčínská pekárna ucházela o první místa v soutěžích Ústeckého kraje o regionální potravinu a dva roky po sobě jako jediná společnost zvítězila. V roce 2015 vyhrál Jiří Ondečko soutěž Regionální potravina Ústeckého kraje v kategorii pekařské výrobky se svým Onďasovým rohlíkem a letos se umístil na první příčce v soutěži Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče s chlebem Onďasův podmáslak.

Na rohu naproti hlavnímu nádraží v Děčíně se line vůně upečeného pečiva, pekárna a rodinná firma Jiřího Ondečka zde funguje 2 roky a lidé už si na jejich výrobky zvykli. Pekárně se daří vyhrávat se svými produkty i regionální soutěže. Podle odborné poroty jste si zde mohli v loni koupit nejlepší rohlík a letos nejlepší chleba v Ústeckém kraji.

„Vloni to byla taková shoda náhod… My o té soutěži ani nevěděli, oslovili nás přímo z agrární komory s tím, že se o nás dozvěděli. My tím, že jsme tady byli v tu dobu rok, tak jsme rozhodně nepomýšleli na žádné účasti v soutěžích. Přihlásili jsme tam pět výrobků s tím, že ten rohlík by měl být skutečně favorit, protože ten, to si troufnu říct, nemá široko daleko konkurenci. A ta porota, jak jsme se dozvěděli, jednohlasně pro ten rohlík rozhodla! Konec konců my jsme na tom rohlíku tady tu pekárnu i postavili…“ vypravuje Jiří Ondečko.

Pekárna Jiřího Ondečka si na nezájem rozhodně nemůže stěžovat

Onďasův rohlík se stal Regionální potravinou Ústeckého kraje roku 2015 a letos pekařství vyrazilo do druhé podobné soutěže o Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje - Kraje Přemysla Oráče s chlebem Onďasův podmáslak a donesl si rovněž první místo. Původní podnikatelské záměry byly ovšem úplně jiné a pekárna zde vznikla shodou náhod.

Pekárna vznikla jen shodou náhod…

„Ta cesta byla hodně klikatá. Musím říct, že mám srdeční místo tady k tomu místu, protože tady jsem se vyučil jako kuchař a de facto to byl nejznámější bufet na Děčínsku. I my jsme tady chtěli vařit a chleba jsme chtěli péct jen jako takový bonus ke guláši, ale bohužel jsem pozdě objednal kuchyň. A tak jsme tu dřív měli pec a než jsme stihli doobjednat kuchyň, tak ta pekárna se rozjela tak rychle, že to veškerý kuchyňský vybavení šlo do sklepa,“ vzpomíná Ondečko.

Pekárna prosperuje a rok od roku zde pro slané i sladké pečivo chodí stále více zákazníků. Podle Jiřího Ondečka ale nejde jen o kvalitu a chuť výrobků, ani o první místa ve vyhraných soutěžích.

Pekárna Jiřího Ondečka si na nezájem rozhodně nemůže stěžovat

„Myslím si, že nám pomohl ten osobní přístup od začátku, protože my nemáme Facebook, nemáme ani internetové stránky a nemáme nikde reklamu. Jediná reklama, kterou jsme měli, byla, že jsme za 15 korun vytiskli plakáty a stoupli si s manželkou a rodinou za ten pult a přesvědčovali jsme zákazníky, že ty výrobky jsou nejlepší právě od nás. Ty dva tituly jsou spíše třešnička na dortu,“ usmívá se Jiří Ondečko.

Příjemnou atmosféru v pekárně vnímá i dcera Zuzana Ondečková, která každý den po škole pomáhá v rodinném podniku prodávat za pultem.

„Tak jsem překvapená, že ti lidi reagují prostě vděčně a lidi jsou příjemní a reagují pozitivně, což těší všechny, a nejenom mě,“ uzavírá Zuzana Ondečková.

Spustit audio