Při každém větším lijáku komplikuje dopravu na silnici v Děčíně – Pětimostí velká laguna

17. červenec 2019 14:37

Strážníci vynášející ze zatopených aut děti, dobrovolníci, kteří svými vozy vytahují auta se zaplaveným motorem a dopravní zácpy. To nejsou vzpomínky na obří záplavy, ale děčínská realita při každém větším lijáku.

Kanalizace obřím gejzírem vody u Pětimostí zatopí během okamžiku nejrušnější dopravní tepnu města a pomáhají pak všichni, kdo jsou poblíž.

„Z jednoho kanálu tady tryskala voda, pán v tom plaval ponořený po hlavu, docela masakr – to jsem ještě nezažil,“ popisuje Josef Lacina, který jednoho z řidičů pomáhal dostat z totálně zatopeného auta.

Zaplavení Pětiměstí je problémem už řadu let. Město rozdělené řekou fakticky přijde o hlavní spojku obou břehů Labe. O tom, že jediná odpadní stoka pro dešťovou i odpadní vodu nemá dostatečnou kapacitu, město podle radního Vladislava Rašky ze strany Náš Děčín ví.

„Když všechno dobře půjde, rádi bychom měli, v tom nejoptimističtějším scénáři, to řešení připravené pro rok 2020,“ konstatuje.

Oprava by se mohla po dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic odehrát v době, kdy se bude upravovat také nedaleký obří kruhový objezd. Do té doby bude každý prudký liják znamenat dopravní paralýzu.

 

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související