Prezident Zeman není spokojen s ambasádou v Kyjevě. Kvůli volyňským Čechům

4. říjen 2014
Zprávy

Prezident Miloš Zeman není spokojený s prací českého velvyslanectví v Kyjevě. Nelíbí se mu hlavně jeho přístup k žádostem volyňských Čechů o přesídlení z Ukrajiny do Česka. Prezident proto jejich seznam předá ministru vnitra Milanu Chovancovi z ČSSD, aby v této věci jednal.

Miloš Zeman o svém kritickém postoji už v pátek mluvil s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

„Pan prezident panu ministru zahraničí sdělil, že je hluboce nespokojen s prací českého velvyslanectví v Kyjevě. Podle pana prezidenta nemá dobrý vztah k volyňským Čechům. Pan prezident se proto rozhodl, že seznam 232 osob, které žádají o repatriaci do České republiky, předá 18. října ministru vnitra Milanu Chovancovi s žádostí, aby v této věci pokud možno jednal,“ potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zatímco Zeman práci českého velvyslanectví v Kyjevě kritizuje, šéf diplomacie Lubomír Zaorálek žádné informace o jejím selhání nemá. České televizi řekl, že jeho ministerstvo i velvyslanectví postupují vůči volyňským Čechům vstřícně.

„Já jsem sám slyšel, že děkovali zastupitelskému úřadu za to, co pro ně dělá, a slyšel jsem tam poměrně dost chvály,“ uvedl Zaorálek.

Čtěte také

Prezident Zeman už minulý měsíc podpořil žádost o repatriaci 40 rodin volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, které se na české představitele obrátily v březnu na pozadí vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu o Krym.

Nyní se k žádosti připojilo přes 70 rodin, mezi nimiž jsou údajně jak volyňští Češi ze západu Ukrajiny, kteří už v březnu dvakrát české úřady o pomoc s repatriací žádali, tak krajané z válčícího východu země i z Krymu, který na jaře anektovalo Rusko.

Ministerstvo zahraničí však trvá na tom, že na Ukrajině navzdory bojům na východě země nepanuje situace, která by zavdávala příčinu pro rozsáhlé přesídlování obyvatel s českými kořeny do Česka, a pomáhat jim chce hlavně na místě.

autoři: dka , jbe
Spustit audio