Prezident a jeho fotograf: Václav Havel objektivem Jiřího Jírů, ale také JJ objektivem VH

2. září 2015

Sedmileté působení v pozici hradního fotografa, jímž byl Jiří Jírů mezi lety 1993 – 2000 dokumentuje výstava 43 kolorovaných fotografií. Pod názvem Václav Havel objektivem Jiřího Jírů ji můžete od 2. září do 2. října vidět v Českém centru Praha v Rytířské ulici.

Dnes už jsou to slavné fotografie: Václav Havel a americký prezident Bill Clinton se spisovatelem Bohumilem Hrabalem v pražské pivnici U tygra, Václav Havel po boku britské královny Alžběty, jinde s černými tanečnicemi samby v Brazílii či společná fotografie se skupinou Rolling Stones. Celkem 43 kolorovaných fotografií z raného období prezidentské působnosti Václava Havla představuje výstava Václav Havel objektivem Jiřího Jírů.

Jiří Jírů se jako jeden z nemnoha českých fotografů prosadil po emigraci v roce 1968 v tvrdé zahraniční konkurenci na poli žurnalistické fotografie a počátkem 90. let se stal oficiálním fotografem prezidenta Václava Havla. Vystavené fotografie nejsou jen dokumentem z prezidentových setkání s nejvýznamnějšími světovými politiky i s velkými postavami světové kultury, ale dávají nahlédnout - i když jen občas - do prezidentova soukromí.

03462845.jpeg

Při příležitosti konání výstavy v Českém centru Praha sice nebude vydáván speciální katalog, návštěvníci však přesto nezůstanou ochuzeni. Mohou zakoupit katalog nazvaný Photomix z výstavy Jiřího Jírů (Staroměstská radnice, 2014). Katalog obsahuje průřez tvorbou, a to včetně klíčových snímků V. Havla.

Spustit audio